Nie działa stacyjka

układ zapłonowy, urządzenia rozruchowe, układy wytwarzania prądu, pozostałe urządzenia elektryczne.

Moderator: Moderatorzy

darekkol
Posty: 2
Rejestracja: 15 lipca 2018, 12:26
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Polonez Truck Diesel

Nie działa stacyjka

Post autor: darekkol » 15 lipca 2018, 12:43

Witam,
Mam taki problem. Chciałem dzisiaj zainstalować w Polonezie Trucku 1.9 D z 1996 roku nowe radio. Rozkminiłem przewody od starego. Do nowego mam wiązkę z wtyczkami ISO (standard – jedna część na zasilanie, druga na głośniki). Odciąłem od starego radia przewody zasilające (były tylko dwa, czarna-masa i czerwony 12V bezpośrednio, radio grało bez przekręcania kluczyka). Podpiąłem te odcięte przewody do nowej wiązki, czarny do czarnego, czerwony do żółtego (12V na stałe) i chciałem sprawdzić, czy nowe radio ma zasilanie. Nie miało. Więc pomyślałem, że może tam jest coś tak pokombinowane, że ma być po kluczyku. Więc podpiąłem czerwony od mojej instalacji do czerwonego w wiązce (12V po kluczyku) i przekręciłem kluczyk, żeby sprawdzić. A tu nic, żadna kontrolka na zegarach się nie świeci, zapłon nie działa, rozrusznik nie kręci. Normalnie tak, jakby nie było aku. Oczywiście sprawdziłem miernikiem, aku OK. Więc podpiąłem z powrotem stare radio tak jak było, ale to nic nie zmieniło. Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie wyglądają na OK. Ale czytałem gdzieś w necie, że jest osobny bezpiecznik od zegarów. Z opisu na pokrywie skrzynki nie wynika, żeby u mnie taki bezpiecznik był, chyba że jest zupełnie gdzie indziej. Ale nawet, to zapłon i rozrusznik chyba nie powinny być zabezpieczone żadnymi bezpiecznikami, a jest cisza. Ktoś ma jakiś pomysł, co to może być? Przychodzi mi jeszcze do głowy, że przy manipulacjach radiem jakiś ważny kabele się odpiął, np. przy stacyjce, ale patrzyłem i nie wygląda na to. Albo, że jakieś ukryte odcięcie, o którym nie wiem, aktywowało, coś jak immobilizer itp.

Awatar użytkownika
raffi
Posty: 1346
Rejestracja: 14 lipca 2013, 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie działa stacyjka

Post autor: raffi » 15 lipca 2018, 16:16

A inne odbiorniki (np. awaryjne albo światła postojowe) działają?
Raffi
---------------------------------
Kto pod kim dołki kopie, ten jeździ na ropie ;-)

darekkol
Posty: 2
Rejestracja: 15 lipca 2018, 12:26
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Polonez Truck Diesel

Re: Nie działa stacyjka

Post autor: darekkol » 16 lipca 2018, 12:24

Sam sobie odpowiadam, może innym też się przyda. Okazało się, że radio nie miało z tym nic wspólnego. Czysty przypadek. Nie działały żadne odbiorniki. Okazało się, że przewód który idzie od plusa aku na alternator był już wcześniej naprawiany w formie skręcania, teraz znów się posypał i rozłączył. Po naprawie wszystko działa, jak wcześniej. A więc metoda po nitce do kłębka zadziałała – sprawdzałem miernikiem prąd na rozruszniku – był, potem na alternatorze – nie było, a przewód wisi luzem.

ODPOWIEDZ