Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

jednostka napędowa, układy zasilania, układ chłodzenia, układ wydechowy.

Moderator: Moderatorzy

Franz Maurer
Posty: 8
Rejestracja: 05 listopada 2017, 19:24
Lokalizacja: Kobyłka
Auto: Polonez Atu 1.6 GLI

Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Franz Maurer » 20 marca 2018, 21:03

Witam mam pewien problem z "Poldoroverem" z gazem otóż: od jakiegoś czasu, dosyć nieregularnie samochód poszarpuje w czasie jazdy mniej lub bardziej, ponad to kilka dni temu przy dojeździe do skrzyżowania zgasł i odpalił za 2-3 razem (były 2 takie sytuacje jedna na gazie, drugi raz na benzynie) zjawisko jak na razie nie występuje aczkolwiek przy zatrzymywaniu się potrafi się zdławić. Kolejną dziwną sytuacją było to, że samochód zgasł jak wjeżdżałem w bramę i nie chciał zapalić mimo, że kręcił jak głupi, po kilku próbach zapalenia zamilkł było tylko słychać stuknięcie w rozruszniku ponad to nie było słychać pompy paliwa, po przepchnięciu auta na podwórko pompę było już słychać i samochód z wyczuwalnym trudem zapalił.
To na razie byłoby na tyle, miał ktoś podobny problem lub mógłby wiedzieć o co chodzi? To mój pierwszy Polonez i nie za bardzo wiem co się mogło stać, co sprawdzić/ wymienić w pierwszej kolejności? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

Multec
Posty: 724
Rejestracja: 08 marca 2008, 19:26
Lokalizacja: Radom

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Multec » 20 marca 2018, 23:19

Sprawdź złącze zasilające wiązkę budy/silnika przy klemie plusowej. Lubią w nim korodować konektory i efekt jest taki, jak opisujesz.
Caro Plus 2001 1.8 VVC 157KM i 170Nm :)
03' E46 325Ci

Franz Maurer
Posty: 8
Rejestracja: 05 listopada 2017, 19:24
Lokalizacja: Kobyłka
Auto: Polonez Atu 1.6 GLI

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Franz Maurer » 25 marca 2018, 14:06

Te konektorki przy plusie na zardzewiałe nie wyglądają a te przewody przy nich były poprawiane przez mechanika ale na wszelki wypadek przeczyściłem je i dokręciłem śrubę przy klemie. A może coś z paliwem jest? Poldek na razie pali, na dniach wlecą nowe świece i zobaczę co w najbliższych dniach się będzie działo

https://zapodaj.net/528ef42273458.jpg.html

Golden
Członek Stowarzyszenia
Posty: 527
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 23:12
Lokalizacja: Białystok/Gruszki

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Golden » 26 marca 2018, 22:52

Mi jeszcze na myśl przychodzi ten zespół przekaźników pod komputerem.
Polak - Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki ;DDD
One life, live it well...

Awatar użytkownika
raffi
Posty: 1360
Rejestracja: 14 lipca 2013, 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: raffi » 27 marca 2018, 14:23

Franz Maurer pisze:
25 marca 2018, 14:06
Te konektorki przy plusie na zardzewiałe nie wyglądają a te przewody przy nich były poprawiane przez mechanika ale na wszelki wypadek przeczyściłem je i dokręciłem śrubę przy klemie.

https://zapodaj.net/528ef42273458.jpg.html
A sama klema nie jest luźna? Bo na fotach to wygląda tak luźnawo. Ktoś tam dołożył te konektorki i szczerze mówiąc to nie wiem czy one nie ograniczają klemie możliwości zaciśnięcia się na biegunie akumulatora. Samą klemę i biegun też bym wyczyścił, wystarczy druciana szczotka - nawet jak nie pomoże, to zaszkodzić nie powinno, a trwa kilka sekund. Sprawdź przy okazji minus, czyli masę z silnika. I wyczyść drugą klemę - trywialności będą wykonane, można będzie się zastanawiać co to ewentualnie może jeszcze być.
Raffi
---------------------------------
Kto pod kim dołki kopie, ten jeździ na ropie ;-)

Franz Maurer
Posty: 8
Rejestracja: 05 listopada 2017, 19:24
Lokalizacja: Kobyłka
Auto: Polonez Atu 1.6 GLI

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Franz Maurer » 27 marca 2018, 19:18

Klemy nie wykazują luzu, jeżdżąc wczoraj i dziś nie było na razie żadnych niepokojących objawów jutro przeczyszczę klemy, sprawdzę masę i chyba zostanie mi "jeździć i obserwować" :)

Awatar użytkownika
piotrek33
Posty: 305
Rejestracja: 03 lutego 2016, 23:48
Lokalizacja: opoczno

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: piotrek33 » 01 kwietnia 2018, 19:23

Ja mam 1.6 GSI, jak poszarpywał w czasie jazdy, to zauważyłem skoki napięcia, po wymianie regulatora napięcia przestał mi poszarpywać w czasie jazdy, ale zaznaczam- ja mam 1.6 GSI
jeżeli dzisiaj zrobisz coś niemożliwego, to od jutra będziesz miał to w obowiązkach...

Franz Maurer
Posty: 8
Rejestracja: 05 listopada 2017, 19:24
Lokalizacja: Kobyłka
Auto: Polonez Atu 1.6 GLI

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Franz Maurer » 01 kwietnia 2018, 22:37

Jednak problem/problemy są bardziej złożone pojawiły się nowe objawy- falowanie obrotów i dziwne zachowanie na gazie mianowicie poszarpywanie ,przy wciśnięciu gazu zaczyna się mulić i praktycznie nie jedzie i silnik zaczyna terkotać czy jakkolwiek to nazwać po przełączeniu na benzynie jedzie elegancko aczkolwiek też lubi raz na jakiś czas delikatnie szarpnąć

Golden
Członek Stowarzyszenia
Posty: 527
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 23:12
Lokalizacja: Białystok/Gruszki

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Golden » 05 kwietnia 2018, 21:38

A świece jak wyglądają ?
Polak - Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki ;DDD
One life, live it well...

Franz Maurer
Posty: 8
Rejestracja: 05 listopada 2017, 19:24
Lokalizacja: Kobyłka
Auto: Polonez Atu 1.6 GLI

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Franz Maurer » 07 kwietnia 2018, 22:51

Wymieniałem ok. 1.5 tygodnia temu, stare były suche i delikatnie zaczernione, z tym, że nowe świece były dokręcane "na oko" ponieważ nie mam klucza dynamometrycznego zaopatrzę się w taki dopiero po niedzieli. Czy niedokręcona świeca może sprawiać takie problemy? Teraz kolejny objaw- auto stało 6 dni nieruszane, pompa paliwa milczy, auto kręci jak głupie ale nie zapala

Golden
Członek Stowarzyszenia
Posty: 527
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 23:12
Lokalizacja: Białystok/Gruszki

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Golden » 08 kwietnia 2018, 22:53

Wydaje mi się, że nałożyło się u Ciebie kilka problemów i chyba wszystkie elektryczne. Podejrzany wydaje mi się zespół przekaźników pod komputerem, CPWK, ale też i sama wiązka silnika - w jakim ona jest stanie?
Jak świecy palcami nie dokręcałeś to raczej nie powinno mieć wpływu - w końcu to nie 1.4 TSI z grupy VW ;)
Polak - Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki ;DDD
One life, live it well...

Franz Maurer
Posty: 8
Rejestracja: 05 listopada 2017, 19:24
Lokalizacja: Kobyłka
Auto: Polonez Atu 1.6 GLI

Re: Polonez 1.8 Rover szarpanie, problem z rozruchem

Post autor: Franz Maurer » 10 kwietnia 2018, 18:57

Dobra auto odpaliło, prawdopodobnie jak patrzyłem co słychać pod maską mogłem wcisnąć wyłącznik bezwładnościowy teraz wcisnąłem go drugi raz i auto pali, pompę słychać niedługo zobaczę jak jeździ, całą resztę posprawdzam na dniach

ODPOWIEDZ