Polonez caro plus wycie mostu?

sprzęgło, skrzynia przekładniowa, wał napędowy, most napędowy i półosie.

Moderator: Moderatorzy

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

Przy odpusczeniu gazu cos zaczyna wyc czy to moze byc most?

raffi
Posty: 1370
Rejestracja: 14 lipca 2013, 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: raffi »

Może. Zwłaszcza jak wyje z tyłu.
Raffi
---------------------------------
Kto pod kim dołki kopie, ten jeździ na ropie ;-)

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

Bardziej z przodu jakby w skrzyni ale wiadomo dzwiek moze sie „niesc” np po wale

hasky
Posty: 59
Rejestracja: 28 września 2011, 19:48
Lokalizacja: Jeziorno

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: hasky »

Most raczej wyje przy dodawaniu gazu. A przy odpuszczeniu bardziej mi pasuje na skrzynie biegów. Oczywiście mogę się mylić. Sprawdź oleje albo wymień na nowe. FSO to twarde auto nawet jak wyje to jeszcze długo pojeździ...

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

Olej mam nowy chyba skrzynia do wymiany na wolnych grzechota( przstaje po wcisnieciu sprzegla), do tego przy wrzucaniu biegow zgrzyt slychac najpier tylko na 4 teraz na 3 i zaczyna na 2

WRB
Posty: 356
Rejestracja: 16 stycznia 2007, 06:46
Lokalizacja: Lublin

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: WRB »

łożysko wyciskowe sprzęgła. do wymiany.
świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym domu.

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

Na wszystkie problemy pomoze czy tylkomna grzechotke na wolnych obrotach?


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

raffi
Posty: 1370
Rejestracja: 14 lipca 2013, 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: raffi »

Skoro grzechotka mija przy wciśniętym sprzęgle, to winny raczej nie jest wycisk. Gdyby to był wycisk, wciskanie sprzęgła nie rozłączałoby do końca napędu - byłby problem wrzucać biegi na postoju, byłyby zgrzyty w trakcie zmian biegów, zwłaszcza na postoju, a auto próbowałoby samo ruszyć na postoju przy wciśniętym sprzęgle. Tu objawy są nieco inne.

Grzechotanie może dochodzić ze skrzyni, o ile pamiętam z książki Trzeciaka to był jakiś duperel i dawało się to tanio samodzielnie naprawić. Skoro zgrzyt ustaje po wciśnięciu sprzęgła, to tak na chłopski rozum problem powinien być gdzieś na wałku wejściowym do skrzyni.
Natomiast jak już problem jest z wrzucaniem biegów, to gorzej. Dziwne tylko, że z 3 i 4, a nie z 2 - bo zazwyczaj to drugi bieg zdycha pierwszy, pada synchronizator i pojawiają się jazdy z włączeniem.

A wycie może być ze skrzyni - tam na wejściu jest przecież łożysko. Albo z wału (nie mostu), gdzie niedaleko za skrzynią tez jest łożysko - podpora wału.
Ostatnio zmieniony 25 września 2017, 08:19 przez raffi, łącznie zmieniany 1 raz.
Raffi
---------------------------------
Kto pod kim dołki kopie, ten jeździ na ropie ;-)

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

Tzn jak samo ruszyc?


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

raffi
Posty: 1370
Rejestracja: 14 lipca 2013, 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: raffi »

Jak pada wycisk, a przynajmniej jak padł mój, auto z włączonym biegiem i wciśniętym sprzęgłem, próbowało samo ruszyć, bo sprzęgło nie rozłączało do końca. Stąd wiem, że u Ciebie to raczej nie wycisk. Szerzej opisałem to wyżej, edytując posta.
Raffi
---------------------------------
Kto pod kim dołki kopie, ten jeździ na ropie ;-)

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

Dzisiaj jadac w dluzsza trasa stwierdzilem iz jednak wyje most
Ale tylko przy hamowaniu silnikiem cos z tym zrobic czy olac system tragedi nie ma nie jest to jakies mega glosne wycie


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

diodalodz
Posty: 801
Rejestracja: 28 sierpnia 2008, 23:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: diodalodz »

pojeździć spuścić olej puki ciepły i zobaczyć jak wygląda. Często polonezy jak mało się poruszają mają dużą wilgoć i to powoduje korozję. Ona miesza się z olejem i jest zabójcza dla mostu. Jeśli olej będzie czysty i ma mały przebieg można go wlać ponownie.

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

Olej ma przebieg ok 6tys km


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

hasky
Posty: 59
Rejestracja: 28 września 2011, 19:48
Lokalizacja: Jeziorno

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: hasky »

Można spróbować wlać mieszankę ceramizera i oleju przekładniowego do mostu. Chyba na tym forum czytałem o takich zabiegach.

jurek_j
Posty: 1477
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:07
Lokalizacja: FGW

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: jurek_j »

Była taka legenda, że po wlaniu ceramizera Ceramixa do mostu nastawała błoga cisza. Zrobiłem taki manewr, wlałem ceramizer i pewien olej (marki nie wymienię, bo będzie że gorszego się nie dało, nie był to hipol w każdym razie), zrobiło się nieco ciszej, tylko nieco ciszej. Głowy w czasie jazdy nie urywa, ale przy 100-105km/h za cicho też nie jest...

Daniel22
Posty: 1022
Rejestracja: 14 stycznia 2007, 13:58
Lokalizacja: z elektrody

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: Daniel22 »

Może ceramizer robił za "olej" pośród 1.2 litra bliżej niezidentyfikowanej cieczy o konsystencji mazutowo-lepiąco-wodnej (w zależności od temperatury) , stąd zrobiło się ciszej. :D

Ja poradzę moją metodę, którą uciszyłem most, ale uwaga! Trzeba wydać kilka złotych więcej, i zalać zagraniczny, drogi olej :546: :552: Liqui moly 85W90 + dwusiarczek molibdenu. Most nie wybuch, nie zaczął jargolić i nie odleciał od nieprzystosowanego do poloneza oleju, którego podobno nie można do niego lać, bo się obrazi. A nawet przestał jęczeć (bo wyciem tego nie można było nazwać).
Pozdrawiam

jurek_j
Posty: 1477
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:07
Lokalizacja: FGW

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: jurek_j »

No i w 125p też zalałem zachodni renomowany olej z dwusiarczkiem molibdenu. Nic. Zero. Był pomruk, jest pomruk, żadnej różnicy.

michal939
Posty: 519
Rejestracja: 01 sierpnia 2011, 13:15
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: michal939 »

Zalałem valvoline 80w140 do mostu zero różnicy,po jakimś czasie dodałem ceramizera i także zero poprawy,a most przez całe życie pracował na mobilu 85w90,a wyje jak wściekly. Gównianą jakość mostu ciężko przeskoczyć dobrą chemią ;)
-Polonez Atu Plus 1.6 GSi '98
-Polonez Caro 1.4 '96
-Polonez Atu Plus 1.4 GTi 16v '97
Obrazek

Daniel22
Posty: 1022
Rejestracja: 14 stycznia 2007, 13:58
Lokalizacja: z elektrody

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: Daniel22 »

jurek_j pisze:
29 września 2017, 18:29
No i w 125p też zalałem zachodni renomowany olej z dwusiarczkiem molibdenu. Nic. Zero. Był pomruk, jest pomruk, żadnej różnicy.
No patrz. A u mnie jest jakoś ciszej. :557:

Jasne, że się nie zniweluje zużycia przekładni olejami. W 125p nic nie pomogło, a w "świętym abimexie" -owszem. Ciekawe, na ile :P. Mój się uciszył i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwy, oby tak było dalej.
Pozdrawiam

danielewicz
Posty: 765
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 18:33
Lokalizacja: Gdynia

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: danielewicz »

Wszystko można naprawić dobrym olejem czy dobrymi łożyskami, na stos z tymi co chwalo tanie materiały i jeszcze twierdzo że można na czymś takim długo jeździć, bez uszczerbku, na zdrowiu! Jak tak można!
Tak, przechodziliśmy, z tragarzami....
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

maciejowski
Posty: 3833
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: maciejowski »

a w 115/116c dwusiarczek nie odwirowuje się przypadkiem, w filtrze odśrodkowym?

jacekes
Administrator
Posty: 9978
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: jacekes »

Podobno się odwirowuje. Ale czy od razu i czy na pewno cały?
"ale ty więcej złomów nie kupuj!"

Daniel22
Posty: 1022
Rejestracja: 14 stycznia 2007, 13:58
Lokalizacja: z elektrody

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: Daniel22 »

Bez przesady, nie jestem z tych, co twierdzą, że jak wleję zachodni olej do silnika, to od razu nabierze mocy i uzupełni panewki. Jazda na selektolu i chińskich łożyskach jest dla mnie po prostu w dzisiejszych czasach zabawna, podobnie jak jeżdżenie na wodzie w układzie chłodzenia i latanie w zimie co rano z wiadrem gorącej wody, bo "wujas tak robił w 1985 jak nie było borygo na rynku, a syrena jeździła, łatwiej odpalała bo gorąca woda i miała świeżą wymianę płynu po każdej jeździe". :P. Zgodne z epoką, ale po co się tak męczyć?
Pozdrawiam

Maćko
Posty: 337
Rejestracja: 04 września 2011, 13:27
Lokalizacja: Radom
Auto: ATU LPGTi

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: Maćko »

3 miesiące temu wymieniałem olej w moście. Zalałem Hipola 85W140 + dodatek MOS2 2652. Jest minimalna poprawa - wcześniej most bardzo hałasował po zdjęciu nogi z gazu, teraz też to występuje ale o wiele ciszej. Po za tym innych skutków nie stwierdziłem, jak wył przy 60km/h tak wyje :D
Był: Polonez Caro MR'91,5 L49 :)
Jest: LPGTi - Polonez ATU + 97' 23E

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

U mnie wyje tylko po odpuszczeniu gazu


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

michal939
Posty: 519
Rejestracja: 01 sierpnia 2011, 13:15
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: michal939 »

Dobra wbijam kija w mrowisko,w ohv mam most jak na standardy polonezowych mostów,cichy. Całe życie na hipolu,przejechane ponad 190 tys km. Czekam na hejty :706:
-Polonez Atu Plus 1.6 GSi '98
-Polonez Caro 1.4 '96
-Polonez Atu Plus 1.4 GTi 16v '97
Obrazek

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: stefanoxxx »

A tak wogole co mam wlac do tego mostu bo na 100% mam hipol


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

danielewicz
Posty: 765
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 18:33
Lokalizacja: Gdynia

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: danielewicz »

michal939 pisze:
30 września 2017, 18:22
Dobra wbijam kija w mrowisko,w ohv mam most jak na standardy polonezowych mostów,cichy. Całe życie na hipolu,przejechane ponad 190 tys km. Czekam na hejty :706:
Tak, tak na hipolu....
Przyznaj się że od nowości zalany dwusiarczkiem a nie takie bajki opowiadasz :572:
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Daniel22
Posty: 1022
Rejestracja: 14 stycznia 2007, 13:58
Lokalizacja: z elektrody

Re: Polonez caro plus wycie mostu?

Post autor: Daniel22 »

O matko bosko. Dobra, tak naprawdę was trolluję i od zawsze jeżdżę na hipolu. Wszystkie piniądze przepitoliłem na świetlówki i markowe H4 Osram Blinded Breaker, nie stać mnie na nowe halówki, a co dopiero zachodni olej.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ