Elektryczne szyby

układ zapłonowy, urządzenia rozruchowe, układy wytwarzania prądu, pozostałe urządzenia elektryczne.

Moderator: Moderatorzy

kgracjank
Posty: 59
Rejestracja: 21 stycznia 2007, 15:45
Lokalizacja: Uhrusk

Elektryczne szyby

Post autor: kgracjank »

Witam !!!
Mam zamiar zamontować w moim poldku elektryczne szyby. Podobno były dwa typy elektrycznych szyb, ponoć różniły się one zespołem napędzającym/przesówającym szyby, oraz przłącznikami, jak i ich mocowaniem (różne typy klawiszy, oraz różne miejsca montowania ich). Proszę o wyjaśnienie mi tego problemu, oraz gdyby była taka możliwość wrzucenie fotek, które obrazują owe różnice. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam !!!
Polonez is the best

OLO
Posty: 9169
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

Szyby elektryczne (podnośniki) były jednego rodzaju.
Włączniki - mocowane w dostawce w póleczce pod dźw. zmiany biegów (wcześniejsze)
Montowane w ramkach w miejscu zaślepek w konsoli środkowej. Właczniki bez ramek montowano w plusach.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

kgracjank
Posty: 59
Rejestracja: 21 stycznia 2007, 15:45
Lokalizacja: Uhrusk

Post autor: kgracjank »

Jak kto może to bardzo proszę o jakieś fotki odnośnie włączników (chodzi mi o to, że chciałem zobaczyć jak to wygląda, bo jakoś nie mam pojęcia gdzie te przełączniki wkomponowane być mogły).

Na allegro znalazłem coś takiego, co może świadczyć, że mechanizmy były różnych typów (chyba że mnie wzrok już myli ;)), podaje linki:
1) http://allegro.pl/item178868865_elektry ... _caro.html
2) http://allegro.pl/item175809869_szyby_e ... _bcm_.html

Ciekawe czy jeden i drugi skoro wygląd mają inny będą pasować do jednych i tych samych drzwi (konkretnie to mi chodzi o drzwi do poldka rocznik 96, pisze bo nie wiem czy w plusach tak samo było z drzwiami).
Pozdro
Polonez is the best

Maurer
Posty: 849
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 23:39
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Maurer »

Pierwszy link to szyby od Poloneza, z przyciskami od Plusa w ramkach dostosowujących je do zwykłego Caro/Atu. Link drugi to chyba coś uniwersalnego.
Tak wyglada podstawka do przycisków montowana w starym Caro pod skrzynią biegów, a
tak przyciski które są w niej umieszczone.
"Bo film to najważniejsza ze sztuk."
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO ... Caro/84754

kgracjank
Posty: 59
Rejestracja: 21 stycznia 2007, 15:45
Lokalizacja: Uhrusk

Post autor: kgracjank »

Czy przełączniki do elektrycznych szyb były podświetlane w PN Caro/Caro+ ?
Polonez is the best

Maurer
Posty: 849
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 23:39
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Maurer »

W obu tak (przynajmniej te ktore pokazywalem wyzej).
"Bo film to najważniejsza ze sztuk."
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO ... Caro/84754

adamdn
Posty: 1382
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 00:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: adamdn »

OLO pisze:Szyby elektryczne (podnośniki) były jednego rodzaju.
Nie do konca - bylo co najmniej dwoch producentow wloskich. Jedne mialy rurke czerwona i bodajze silniczek na "gorze", drugie zas na dole szyny i niebieska rurke
kgracjank pisze:Czy przełączniki do elektrycznych szyb były podświetlane w PN Caro/Caro+ ?
We wszystkich byly podswietlane - w przelacznikach starego typu (tzn tych z narysowanymi okienkami) na zielono, w plusowych czyli ze strzalkami na pomaranczowo. Roznice dotycza tez rodzaju podswietlenia - plusowe zaroweczkami w kapturkach, starsze zas ledami.
Byl: Atu Plus 1.4 Dark Turquoise Mica
FSO Polonez Caro 1.4 Design Orciari
Fiat Marea Weekend 1.9 TD100 ELX
FIAT Marea Weekend 2.0 155_20v HLX

Jest: Volvo S80 2.0T Momentum
DAEWOO-FSO Polonez Caro Plus 1.4 GTI

OLO
Posty: 9169
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

adamdn pisze:Jedne mialy rurke czerwona i bodajze silniczek na "gorze", drugie zas na dole szyny i niebieska rurke
Były z czerwoną rurką i miały silniczek na górze. Nazywał się KORBKA
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

adamdn
Posty: 1382
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 00:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: adamdn »

OLO pisze:Były z czerwoną rurką i miały silniczek na górze. Nazywał się KORBKA
Mam zrobic fotke?? :P
Byl: Atu Plus 1.4 Dark Turquoise Mica
FSO Polonez Caro 1.4 Design Orciari
Fiat Marea Weekend 1.9 TD100 ELX
FIAT Marea Weekend 2.0 155_20v HLX

Jest: Volvo S80 2.0T Momentum
DAEWOO-FSO Polonez Caro Plus 1.4 GTI

OLO
Posty: 9169
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

Oczywiście!
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

OLO
Posty: 9169
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

Zgadnij co pomyślałem jak usłyszałem o silniczku w górze...
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Martini
Posty: 342
Rejestracja: 22 stycznia 2007, 22:33
Lokalizacja: Oslo Norge
Kontakt:

Post autor: Martini »

Pytanie dotyczące przycisków:
czy włączniki z pierwszej wersji szyb elektrycznych
(takie jak na tej aukcji
http://www.allegro.pl/item173179669_prz ... lonez.html
nie są podobne do włączników stosowanych w VW Passacie B3 - te charakterystyczne nacięcia na włączniku - bo sama ikonka na włączniku jest podobna do stosowanej w grupie VW/Audi, a brakuje mi jednego włącznika do kompletu.
Pytanie następne: czy włączniki z Plusa mogą pasować do kompletu szyb przed plusem ?
Obrazek
Obrazek

OLO
Posty: 9169
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

elektrycznie tak. Mechanicznie - nie wiem.
"Sprawny majsterkowicz" w tym włączniku może sobie wymienić pękniętą blaszkę styku. Włacznik na szmelc.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Maurer
Posty: 849
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 23:39
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Maurer »

Włączniki Plusowskie pasują do Polonezów przed plusem po zastosowaniu do nich takiej ramki - która powiększa je aby pasowały do nieco wiekszych otworów.
"Bo film to najważniejsza ze sztuk."
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO ... Caro/84754

Ramzes_II

Post autor: Ramzes_II »

Maurer pisze:Włączniki Plusowskie pasują do Polonezów przed plusem po zastosowaniu do nich takiej ramki - która powiększa je aby pasowały do nieco wiekszych otworów.
Chyba odwrotnie. Przełączniki z Plusa są wieksze gabarytowo niz przełaczniki Caro. Zeby w Plusie zaadoptowac przełaczniki z Caro musisz miec ramkę....

Mateoos
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1129
Rejestracja: 24 grudnia 2006, 12:05
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Mateoos »

Moment, moment, przełączniki są takie same, to dziury są inne :) W Caro były większe i trzeba było zastosować rameczki, a w Caro+ dziury są mniejsze i przyciski wchodzą bez żadnych ramek.

Długi
Posty: 217
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 18:36
Lokalizacja: Białuń
Auto: Polonez C+ 1.6 GSI

Post autor: Długi »

Krzysztof Matyasik pisze:Moment, moment, przełączniki są takie same, to dziury są inne :) W Caro były większe i trzeba było zastosować rameczki, a w Caro+ dziury są mniejsze i przyciski wchodzą bez żadnych ramek.
Nie do końca tak jest... bo w Caro były 2 rodzaje przełączników. Te pierwsze były mniejsze, natomiast te drugie co są też już w plusach są grubsze... no i kwestia teraz dostosowania ramek do odpowiednich przycisków.

Mgacek
Posty: 163
Rejestracja: 08 stycznia 2007, 20:44
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: Mgacek »

Ja mam w plusie włączniki takie jak w poście Martiniego. Otwory w desce są większe i te włacznik "latały", podkleiłem taśmą i się trzyma. Najfajniej by było jak bym se kupił oryginalne włączniki, ale cena w Czewie mnie przeraziła - 80 PLNów za sztukę.
Polonez CARO PLUS GSI.

Ceva vel Gump

Post autor: Ceva vel Gump »

Mgacek pisze:Ja mam w plusie włączniki takie jak w poście Martiniego. Otwory w desce są większe i te włacznik "latały", podkleiłem taśmą i się trzyma. Najfajniej by było jak bym se kupił oryginalne włączniki, ale cena w Czewie mnie przeraziła - 80 PLNów za sztukę.
Odwiedź jakiś szrot z zachodnią padliną marki BMW. W BMW serii 3 ( nie pamiętam oznaczenia fabrycznego ) z początku lat 90-tych tych z lampami przednimi za jedną szybą są montowane takie przełączniki jak w Plusie. Nie wiem tylko jaki mają kolor podświetlenia, ale to chyba najmniejszy problem.

FM
Posty: 119
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:40
Lokalizacja: Libiąż
Kontakt:

Post autor: FM »

Ceva vel Gump pisze:W BMW serii 3 ( nie pamiętam oznaczenia fabrycznego ) z początku lat 90-tych tych z lampami przednimi za jedną szybą są montowane takie przełączniki jak w Plusie.
chodzi ci o takie przełączniki??
Obrazek
z tego co widzę to trzeba by coś młodzić z wtyczką, poza tym w oryginale jest znacznie więcej styków, a i kształt wydaje mi się jest troszkę zaokrąglony, ale mogę się mylić ;), nie miałem tego w łapkach ;)
Polonez Caro Plus 1.6 GSI srebrna strzała ;-)
Polonez Caro 1.6 GLI Abimex Orciari

cybertec
Posty: 29
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 18:06
Lokalizacja: Łódź

Post autor: cybertec »

a ja przycisk do szyb elektrycznych do Caro kupilem w firmie electriclife.
Nowe bodajże po 20 zlotych płaciłem...
Przyciski takie jak tutaj


pozdrawiam
cybertec

Ceva vel Gump

Post autor: Ceva vel Gump »

FM pisze:
Ceva vel Gump pisze:W BMW serii 3 ( nie pamiętam oznaczenia fabrycznego ) z początku lat 90-tych tych z lampami przednimi za jedną szybą są montowane takie przełączniki jak w Plusie.
chodzi ci o takie przełączniki??
[url=http://img406.imageshack.us/img406/6720 ... xd8.th.jpg]Obrazek[/URL]
z tego co widzę to trzeba by coś młodzić z wtyczką, poza tym w oryginale jest znacznie więcej styków, a i kształt wydaje mi się jest troszkę zaokrąglony, ale mogę się mylić ;), nie miałem tego w łapkach ;)
Przyznam się szczerze, że teraz zgłupiałem. Te co pokazałeś na zdjęciu napewno są z BMW? Być może za szybko i niezbyt uważnie oglądałem te wyłączniki w BMW, zresztą z wierzchu wydawały mi się identyczne jak w Plusie. Mój błąd, że nie spojrzałem na nie od spodu.

FM
Posty: 119
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:40
Lokalizacja: Libiąż
Kontakt:

Post autor: FM »

Ceva vel Gump pisze:Te co pokazałeś na zdjęciu napewno są z BMW?
Tak napewno, tu masz lina do allegro , z tego co widać w bmw przełączniki z "góry" wyglądają tak samo/podobnie a wtyczki maja różniste ;)
Polonez Caro Plus 1.6 GSI srebrna strzała ;-)
Polonez Caro 1.6 GLI Abimex Orciari

adamdn
Posty: 1382
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 00:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: adamdn »

OLO pisze:Oczywiście!

Wlasna fotka bedzie jutro - na chwile obecna znalazlem w ogloszeniu Maurera (mala kryptoreklama :P):

http://www.fsoautoklub.pl/forum/viewtop ... 6981#16981

Te maja silniczek wlasnie "u gory"...
Byl: Atu Plus 1.4 Dark Turquoise Mica
FSO Polonez Caro 1.4 Design Orciari
Fiat Marea Weekend 1.9 TD100 ELX
FIAT Marea Weekend 2.0 155_20v HLX

Jest: Volvo S80 2.0T Momentum
DAEWOO-FSO Polonez Caro Plus 1.4 GTI

OLO
Posty: 9169
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

Halo? Okulary pozyczyć? Przecież jasno jest napisane że to od 132.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

adamdn
Posty: 1382
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 00:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: adamdn »

OLO pisze:Halo? Okulary pozyczyć? Przecież jasno jest napisane że to od 132.
Haloo... A ja mowie ze mam plusowe... Aparat sluchowy potrzebny?? :D
Byl: Atu Plus 1.4 Dark Turquoise Mica
FSO Polonez Caro 1.4 Design Orciari
Fiat Marea Weekend 1.9 TD100 ELX
FIAT Marea Weekend 2.0 155_20v HLX

Jest: Volvo S80 2.0T Momentum
DAEWOO-FSO Polonez Caro Plus 1.4 GTI

Ceva vel Gump

Post autor: Ceva vel Gump »

FM pisze:
Ceva vel Gump pisze:Te co pokazałeś na zdjęciu napewno są z BMW?
Tak napewno, tu masz lina do allegro , z tego co widać w bmw przełączniki z "góry" wyglądają tak samo/podobnie a wtyczki maja różniste ;)
No to żem się sfilozofił ;-) A już myślałem, że hameryke odkryłem:-(

FM
Posty: 119
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:40
Lokalizacja: Libiąż
Kontakt:

Post autor: FM »

cybertec pisze:a ja przycisk do szyb elektrycznych do Caro kupiłem w firmie electriclife.
Jakby kogoś interesowało, to przed świętami napisałem maila do elektriclife, dzisiaj przyszła odpowiedz, przyciski do Plusa (te takie mniejsze), kosztują 45zl sztuka, wysyłają za pobraniem za dopłata 14zl, ja sie chyba jednak nie skusze ;)
Polonez Caro Plus 1.6 GSI srebrna strzała ;-)
Polonez Caro 1.6 GLI Abimex Orciari

OLO
Posty: 9169
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

Miałeś wkleić fotkę napędów Do poloneza z silniczkiem w górze. Twięrdzę ze takich nie ma, ty twiedziłeś ze są. Wkleiłeś od 132.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

kgracjank
Posty: 59
Rejestracja: 21 stycznia 2007, 15:45
Lokalizacja: Uhrusk

Post autor: kgracjank »

Spoko. Dzięki za odpowiedzi !!! Już czaje co i jak z tymi elektrycznymi szybami.
Pozdrawiam !!!
Polonez is the best

ODPOWIEDZ