Strona 1 z 2

Elektryczne szyby

: 25 marca 2007, 18:25
autor: kgracjank
Witam !!!
Mam zamiar zamontować w moim poldku elektryczne szyby. Podobno były dwa typy elektrycznych szyb, ponoć różniły się one zespołem napędzającym/przesówającym szyby, oraz przłącznikami, jak i ich mocowaniem (różne typy klawiszy, oraz różne miejsca montowania ich). Proszę o wyjaśnienie mi tego problemu, oraz gdyby była taka możliwość wrzucenie fotek, które obrazują owe różnice. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam !!!

: 25 marca 2007, 21:01
autor: OLO
Szyby elektryczne (podnośniki) były jednego rodzaju.
Włączniki - mocowane w dostawce w póleczce pod dźw. zmiany biegów (wcześniejsze)
Montowane w ramkach w miejscu zaślepek w konsoli środkowej. Właczniki bez ramek montowano w plusach.

: 25 marca 2007, 22:33
autor: kgracjank
Jak kto może to bardzo proszę o jakieś fotki odnośnie włączników (chodzi mi o to, że chciałem zobaczyć jak to wygląda, bo jakoś nie mam pojęcia gdzie te przełączniki wkomponowane być mogły).

Na allegro znalazłem coś takiego, co może świadczyć, że mechanizmy były różnych typów (chyba że mnie wzrok już myli ;)), podaje linki:
1) http://allegro.pl/item178868865_elektry ... _caro.html
2) http://allegro.pl/item175809869_szyby_e ... _bcm_.html

Ciekawe czy jeden i drugi skoro wygląd mają inny będą pasować do jednych i tych samych drzwi (konkretnie to mi chodzi o drzwi do poldka rocznik 96, pisze bo nie wiem czy w plusach tak samo było z drzwiami).
Pozdro

: 25 marca 2007, 22:52
autor: Maurer
Pierwszy link to szyby od Poloneza, z przyciskami od Plusa w ramkach dostosowujących je do zwykłego Caro/Atu. Link drugi to chyba coś uniwersalnego.
Tak wyglada podstawka do przycisków montowana w starym Caro pod skrzynią biegów, a
tak przyciski które są w niej umieszczone.

: 28 marca 2007, 20:12
autor: kgracjank
Czy przełączniki do elektrycznych szyb były podświetlane w PN Caro/Caro+ ?

: 28 marca 2007, 20:31
autor: Maurer
W obu tak (przynajmniej te ktore pokazywalem wyzej).

: 28 marca 2007, 20:36
autor: adamdn
OLO pisze:Szyby elektryczne (podnośniki) były jednego rodzaju.
Nie do konca - bylo co najmniej dwoch producentow wloskich. Jedne mialy rurke czerwona i bodajze silniczek na "gorze", drugie zas na dole szyny i niebieska rurke
kgracjank pisze:Czy przełączniki do elektrycznych szyb były podświetlane w PN Caro/Caro+ ?
We wszystkich byly podswietlane - w przelacznikach starego typu (tzn tych z narysowanymi okienkami) na zielono, w plusowych czyli ze strzalkami na pomaranczowo. Roznice dotycza tez rodzaju podswietlenia - plusowe zaroweczkami w kapturkach, starsze zas ledami.

: 29 marca 2007, 06:06
autor: OLO
adamdn pisze:Jedne mialy rurke czerwona i bodajze silniczek na "gorze", drugie zas na dole szyny i niebieska rurke
Były z czerwoną rurką i miały silniczek na górze. Nazywał się KORBKA

: 29 marca 2007, 08:06
autor: adamdn
OLO pisze:Były z czerwoną rurką i miały silniczek na górze. Nazywał się KORBKA
Mam zrobic fotke?? :P

: 29 marca 2007, 09:04
autor: OLO
Oczywiście!

: 29 marca 2007, 09:40
autor: OLO
Zgadnij co pomyślałem jak usłyszałem o silniczku w górze...

: 06 kwietnia 2007, 02:57
autor: Martini
Pytanie dotyczące przycisków:
czy włączniki z pierwszej wersji szyb elektrycznych
(takie jak na tej aukcji
http://www.allegro.pl/item173179669_prz ... lonez.html
nie są podobne do włączników stosowanych w VW Passacie B3 - te charakterystyczne nacięcia na włączniku - bo sama ikonka na włączniku jest podobna do stosowanej w grupie VW/Audi, a brakuje mi jednego włącznika do kompletu.
Pytanie następne: czy włączniki z Plusa mogą pasować do kompletu szyb przed plusem ?

: 06 kwietnia 2007, 05:52
autor: OLO
elektrycznie tak. Mechanicznie - nie wiem.
"Sprawny majsterkowicz" w tym włączniku może sobie wymienić pękniętą blaszkę styku. Włacznik na szmelc.

: 06 kwietnia 2007, 22:16
autor: Maurer
Włączniki Plusowskie pasują do Polonezów przed plusem po zastosowaniu do nich takiej ramki - która powiększa je aby pasowały do nieco wiekszych otworów.

: 06 kwietnia 2007, 22:49
autor: Ramzes_II
Maurer pisze:Włączniki Plusowskie pasują do Polonezów przed plusem po zastosowaniu do nich takiej ramki - która powiększa je aby pasowały do nieco wiekszych otworów.
Chyba odwrotnie. Przełączniki z Plusa są wieksze gabarytowo niz przełaczniki Caro. Zeby w Plusie zaadoptowac przełaczniki z Caro musisz miec ramkę....

: 07 kwietnia 2007, 07:09
autor: Mateoos
Moment, moment, przełączniki są takie same, to dziury są inne :) W Caro były większe i trzeba było zastosować rameczki, a w Caro+ dziury są mniejsze i przyciski wchodzą bez żadnych ramek.

: 07 kwietnia 2007, 09:50
autor: Długi
Krzysztof Matyasik pisze:Moment, moment, przełączniki są takie same, to dziury są inne :) W Caro były większe i trzeba było zastosować rameczki, a w Caro+ dziury są mniejsze i przyciski wchodzą bez żadnych ramek.
Nie do końca tak jest... bo w Caro były 2 rodzaje przełączników. Te pierwsze były mniejsze, natomiast te drugie co są też już w plusach są grubsze... no i kwestia teraz dostosowania ramek do odpowiednich przycisków.

: 07 kwietnia 2007, 13:35
autor: Mgacek
Ja mam w plusie włączniki takie jak w poście Martiniego. Otwory w desce są większe i te włacznik "latały", podkleiłem taśmą i się trzyma. Najfajniej by było jak bym se kupił oryginalne włączniki, ale cena w Czewie mnie przeraziła - 80 PLNów za sztukę.

: 07 kwietnia 2007, 15:58
autor: Ceva vel Gump
Mgacek pisze:Ja mam w plusie włączniki takie jak w poście Martiniego. Otwory w desce są większe i te włacznik "latały", podkleiłem taśmą i się trzyma. Najfajniej by było jak bym se kupił oryginalne włączniki, ale cena w Czewie mnie przeraziła - 80 PLNów za sztukę.
Odwiedź jakiś szrot z zachodnią padliną marki BMW. W BMW serii 3 ( nie pamiętam oznaczenia fabrycznego ) z początku lat 90-tych tych z lampami przednimi za jedną szybą są montowane takie przełączniki jak w Plusie. Nie wiem tylko jaki mają kolor podświetlenia, ale to chyba najmniejszy problem.

: 07 kwietnia 2007, 17:06
autor: FM
Ceva vel Gump pisze:W BMW serii 3 ( nie pamiętam oznaczenia fabrycznego ) z początku lat 90-tych tych z lampami przednimi za jedną szybą są montowane takie przełączniki jak w Plusie.
chodzi ci o takie przełączniki??
Obrazek
z tego co widzę to trzeba by coś młodzić z wtyczką, poza tym w oryginale jest znacznie więcej styków, a i kształt wydaje mi się jest troszkę zaokrąglony, ale mogę się mylić ;), nie miałem tego w łapkach ;)

: 07 kwietnia 2007, 17:21
autor: cybertec
a ja przycisk do szyb elektrycznych do Caro kupilem w firmie electriclife.
Nowe bodajże po 20 zlotych płaciłem...
Przyciski takie jak tutaj


pozdrawiam
cybertec

: 09 kwietnia 2007, 19:21
autor: Ceva vel Gump
FM pisze:
Ceva vel Gump pisze:W BMW serii 3 ( nie pamiętam oznaczenia fabrycznego ) z początku lat 90-tych tych z lampami przednimi za jedną szybą są montowane takie przełączniki jak w Plusie.
chodzi ci o takie przełączniki??
[url=http://img406.imageshack.us/img406/6720 ... xd8.th.jpg]Obrazek[/URL]
z tego co widzę to trzeba by coś młodzić z wtyczką, poza tym w oryginale jest znacznie więcej styków, a i kształt wydaje mi się jest troszkę zaokrąglony, ale mogę się mylić ;), nie miałem tego w łapkach ;)
Przyznam się szczerze, że teraz zgłupiałem. Te co pokazałeś na zdjęciu napewno są z BMW? Być może za szybko i niezbyt uważnie oglądałem te wyłączniki w BMW, zresztą z wierzchu wydawały mi się identyczne jak w Plusie. Mój błąd, że nie spojrzałem na nie od spodu.

: 10 kwietnia 2007, 08:36
autor: FM
Ceva vel Gump pisze:Te co pokazałeś na zdjęciu napewno są z BMW?
Tak napewno, tu masz lina do allegro , z tego co widać w bmw przełączniki z "góry" wyglądają tak samo/podobnie a wtyczki maja różniste ;)

: 10 kwietnia 2007, 11:04
autor: adamdn
OLO pisze:Oczywiście!

Wlasna fotka bedzie jutro - na chwile obecna znalazlem w ogloszeniu Maurera (mala kryptoreklama :P):

http://www.fsoautoklub.pl/forum/viewtop ... 6981#16981

Te maja silniczek wlasnie "u gory"...

: 10 kwietnia 2007, 11:50
autor: OLO
Halo? Okulary pozyczyć? Przecież jasno jest napisane że to od 132.

: 10 kwietnia 2007, 12:24
autor: adamdn
OLO pisze:Halo? Okulary pozyczyć? Przecież jasno jest napisane że to od 132.
Haloo... A ja mowie ze mam plusowe... Aparat sluchowy potrzebny?? :D

: 10 kwietnia 2007, 14:43
autor: Ceva vel Gump
FM pisze:
Ceva vel Gump pisze:Te co pokazałeś na zdjęciu napewno są z BMW?
Tak napewno, tu masz lina do allegro , z tego co widać w bmw przełączniki z "góry" wyglądają tak samo/podobnie a wtyczki maja różniste ;)
No to żem się sfilozofił ;-) A już myślałem, że hameryke odkryłem:-(

: 11 kwietnia 2007, 08:29
autor: FM
cybertec pisze:a ja przycisk do szyb elektrycznych do Caro kupiłem w firmie electriclife.
Jakby kogoś interesowało, to przed świętami napisałem maila do elektriclife, dzisiaj przyszła odpowiedz, przyciski do Plusa (te takie mniejsze), kosztują 45zl sztuka, wysyłają za pobraniem za dopłata 14zl, ja sie chyba jednak nie skusze ;)

: 11 kwietnia 2007, 11:16
autor: OLO
Miałeś wkleić fotkę napędów Do poloneza z silniczkiem w górze. Twięrdzę ze takich nie ma, ty twiedziłeś ze są. Wkleiłeś od 132.

: 11 kwietnia 2007, 22:45
autor: kgracjank
Spoko. Dzięki za odpowiedzi !!! Już czaje co i jak z tymi elektrycznymi szybami.
Pozdrawiam !!!