Strona 1 z 1

Problem w instalacji elektrycznej Atu Plus

: 22 maja 2019, 22:48
autor: atyplus
Mam problem z instalacją w Atu Plus 1997. Przestała działać deska rozdzielcza, kierunkowskazy, światło stopu i wskaźnik paliwa. Działa silnik światła przednie, sygnał, światła alarmowe. Przeglądałem część bezpieczników i są dobre. Nie ruszałem kostek bo nawet nie wiem jak się je wyciąga. Co to może być?

Re: Problem w instalacji elektrycznej Atu Plus

: 23 maja 2019, 07:51
autor: Endi
Na początek sprawdź urządzenie mikroprocesorowe taki duży niebieski przekaźnik w skrzynce bezpieczników.

Re: Problem w instalacji elektrycznej Atu Plus

: 23 maja 2019, 11:58
autor: atyplus
Długo mi nie trzeba powtarzać kupiłem go bez sprawdzania. Chętnie bym go wymontował i wymienił. Niestety ciągnę go z całej siły i nie mogę wyjąć.
Czy jest jakiś sposób na to? Oto mój mikroprocesor.
Obrazek

Re: Problem w instalacji elektrycznej Atu Plus

: 23 maja 2019, 15:14
autor: Maćko
Bujaj prawo, lewo i wyciągaj. Jak nigdy nie był wyjmowany to może faktycznie ciasno siedzieć.

Re: Problem w instalacji elektrycznej Atu Plus

: 23 maja 2019, 17:27
autor: atyplus
Miałeś racje. Jak wyrwanie zęba :707: . Nie wiem czy to dla mnie dobra wiadomość, bo po wyjęciu tego modułu samochód zachowuje się tak samo jak by go nie było. Nie odczułem zmian w awarii. Silnik chodzi, światła przednie są, awaryjne też. Nadal niema stopu, migaczy i deska w części nie reaguje...

Re: Problem w instalacji elektrycznej Atu Plus

: 24 maja 2019, 20:00
autor: atyplus
:D Mam złą wiadomość i dobrą. Zła to ta że po wymianie mikro procesora nic sie nie zmieniło... W desperacji sprawdziłem trzeci raz bezpieczniki...i co.... znalazłem tym razem przepalony niebieski bezpiecznik. Moja wina moja duża wina. Teraz działa i buczy :D . Ale wiesz co jak bym tu nie wszedł i nie poradził, to bym dał pewnie elektrykowi za wymianę bezpiecznika stówkę bo na pewno by znalazł jakieś zwarcie. Tak to zapłaciłem 65zł a mam za to zapasowy mikroprocesor :). Dzięki że nie zostawiłeś mnie samego :564: