Nowe funkcje w Polonezie?

układ zapłonowy, urządzenia rozruchowe, układy wytwarzania prądu, pozostałe urządzenia elektryczne.

Moderator: Moderatorzy

FSO_cars

Nowe funkcje w Polonezie?

Post autor: FSO_cars »

Przeglądając stronę producenta osprzętu elektronicznego do Poloneza, zauważyłem takie coś:
http://www.ape.com.pl/index.php?id=22&produkt=145
Wiadomo- to jest nic innego jak popularny "procesor". Ale zaciekawiły mnie te funkcje:
1. programowana praca przedniej wycieraczki w zakresie 0,5s - 20s
2 automatycznie i ręcznie załączane ogrzewanie tylnej szyby

Czy ktoś z Was wie w jaki sposób ustawić czas wycieraczki? Jak ustawić automatyczne włączenie ogrzewania tylnej szyby?

Buton
Członek Stowarzyszenia
Posty: 814
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 19:25
Lokalizacja: Łuków
Auto: Mercedes-Benz Actros

Post autor: Buton »

To normalne wyposażenie poldków od 1994 do 1997 roku. Ogrzewanie szyby włącza się samo na 5 minut kiedy temperatura spadnie poniżej określonej wartości. Pracę wycieraczek programuje się lekko pociągając do siebie dźwignię spryskiwacza. Pierwsze pociągnięcie to start, drugie to koniec przerwy w pracy.

kaovietz
Posty: 2860
Rejestracja: 08 stycznia 2007, 22:16
Lokalizacja: Bydziuchna

Post autor: kaovietz »

Ten patent z wycieraczkami jest niesamowity. Mój ojciec jeździł z 5 lat Polonezami i o tym nie wiedział. był grubo zszokowany gdy zademonstrowałem mu w czym rzecz. Bardzo fajna rzecz.
Друзья познабтся в беде.

KinioPP
Posty: 602
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 21:41
Lokalizacja: Szczecinek
Kontakt:

Post autor: KinioPP »

Te wycieraczki w Poldku to nieźle ukryte są :)
Obrazek

FSO_cars

Post autor: FSO_cars »

He :564: DZIAŁA :056:

Martini
Posty: 342
Rejestracja: 22 stycznia 2007, 22:33
Lokalizacja: Oslo Norge
Kontakt:

Post autor: Martini »

Halo, czy ktoś czyta instrukcję dołączoną do auta???
Tam jest wszystko ładnie opisane :568:
Obrazek
Obrazek

Artur.

Post autor: Artur. »

ja ta instrukcje znam prawie na pamiec zawsze czytam od kazdego samochodu ktorym mam do czynienia jesli oczywiscie jest

strowger
Posty: 188
Rejestracja: 14 lutego 2007, 13:15
Lokalizacja: Świebodzin

Post autor: strowger »

Buton pisze:To normalne wyposażenie poldków od 1994 do 1997 roku. Ogrzewanie szyby włącza się samo na 5 minut kiedy temperatura spadnie poniżej określonej wartości. Pracę wycieraczek programuje się lekko pociągając do siebie dźwignię spryskiwacza. Pierwsze pociągnięcie to start, drugie to koniec przerwy w pracy.
Ja mam Plusa z 1999 i to samo jest, więc nie zakończyło się to w 1997.
Polonez Caro Plus 1.6GSI '99 - 410kkm - bez remontu: http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO ... Caro/69918
Polonez Caro Plus 1.6GSI '01/02 - 140kkm
Chevrolet Nubira '07, 77kkm
http://www.youtube.com/user/strowger79/ - Polonez daje radę ;)

Buton
Członek Stowarzyszenia
Posty: 814
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 19:25
Lokalizacja: Łuków
Auto: Mercedes-Benz Actros

Post autor: Buton »

Ale urządzenie mikroprocesorowe, które za to wszystko odpowiada jest już chyba inne.

krawczykm
Posty: 38
Rejestracja: 01 września 2010, 17:42
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: krawczykm »

Buton pisze:Ogrzewanie szyby włącza się samo na 5 minut kiedy temperatura spadnie poniżej określonej wartości.
Który czujnik odpowiada za temperaturę i jaka jest określona wartość? Mi się po włączeniu auta zapala się kontrolka tylnej szyby bez względu na temperaturę na zewnątrz.

Co muszę wymienić aby był spokój?

SeBa
Moderator - Technika
Posty: 3740
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 21:20
Lokalizacja: Kozienice

Post autor: SeBa »

mikroprocek niebieski w skrzynce bezpiecznikow
P.S nie wykopuj takich trupów z szafy na drugi raz ;)
z FSO były: 125p 1.5L '83 L74 , Polonez Caro 1.5GLE '91 L49
i Polonez Caro Plus 1.6 GSi '99 42U jest: 1.4 GTi 16V '97 86E
Auto detailing-info PW

maciejowski
Posty: 3833
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Post autor: maciejowski »

lepiej żeby powielał istniejące tematy?

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty »

w srodku APE jest czujnik, nie pamietam - chyba termistor

OLO
Posty: 9160
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

krawczykm pisze:aby był spokój
Ale na model montowany od 1995r
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty »

dodam jeszcze, ze wlaczenie szyby zalezy od temp. wewnątrz auta, nie na zewnatrz;)

Berek
Posty: 2168
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:04
Lokalizacja: Świdnica ( Bystrzyca Dolna )

Post autor: Berek »

qdlaty pisze:dodam jeszcze, ze wlaczenie szyby zalezy od temp. wewnątrz auta, nie na zewnatrz;)
przynajmniej teoretycznie

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty »

praktycznie tez - przeciez nie ma czujnika na zewnątrz, tylko w skrzynce bezpieczników w APE7. Inna sprawa ze w większości przypadków jak jest zimno na zewnątrz to w środku tez, gorzej jak samochód nie zdąży wystygnąć do ujemnych temp, wtedy automatyka nie zadziała

krawczykm
Posty: 38
Rejestracja: 01 września 2010, 17:42
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: krawczykm »

SeBa89 pisze:mikroprocek niebieski w skrzynce bezpiecznikow
P.S nie wykopuj takich trupów z szafy na drugi raz ;)
Dzięki, u mnie działa nawet w lato, więc chyba ten mikroprocesor jest skopany.

krawczykm
Posty: 38
Rejestracja: 01 września 2010, 17:42
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: krawczykm »

maciejowski pisze:lepiej żeby powielał istniejące tematy?
Dzięki, też tak intuicja mi podpowiadała.

Lepiej najpierw dobrze poszukać niż się zacznie nowy wątek.

OLO
Posty: 9160
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

Dzięki, u mnie działa nawet w lato, więc chyba ten mikroprocesor jest skopany.
Albo masz ten sprzed 1995
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

krawczykm
Posty: 38
Rejestracja: 01 września 2010, 17:42
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: krawczykm »

OLO pisze:
krawczykm pisze:aby był spokój
Ale na model montowany od 1995r
Czyli to nie jest ten co z początku wątku?
http://www.ape.com.pl/index.php?id=22&produkt=145
Ostatnio zmieniony 15 maja 2011, 21:42 przez krawczykm, łącznie zmieniany 1 raz.

krawczykm
Posty: 38
Rejestracja: 01 września 2010, 17:42
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: krawczykm »

OLO pisze:
Dzięki, u mnie działa nawet w lato, więc chyba ten mikroprocesor jest skopany.
Albo masz ten sprzed 1995
Buda jest z '94 (chyba:) ? )

OLO
Posty: 9160
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO »

mniej wiecej to to samo, ale były wersje wcześniejsze i późniejsze. Odczytaj ze swojego jakie masz oznaczenie APE07 i literka. A ja sprawdze czy mam nowszy w garazu i porównany oznaczenia.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

ODPOWIEDZ