Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

sprzęgło, skrzynia przekładniowa, wał napędowy, most napędowy i półosie.

Moderator: Moderatorzy

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 24 września 2017, 18:58

Mam taki problem iz licznik wskazuje zanizone wartosci np jada 70km/h wd gps jest 82km/h to samo z przebiegiem
Na 10km oszukuje 1,2km wszedzie czytam iz zawyza a u mnie jakos to inaczej dziala da sie to jakos naprawic ewentualnie zamomtowac jakis inny system naliczania km.

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3638
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: Marcin125p » 24 września 2017, 19:26

A jakie masz opony?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 24 września 2017, 21:27

185/70/13

Awatar użytkownika
raffi
Posty: 1370
Rejestracja: 14 lipca 2013, 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: raffi » 25 września 2017, 08:22

Licznik, most lub linka prędkościomierza (a właściwie mała przekładnia przy niej) były wymieniane? Jak ktoś zmienił je na niewłaściwe (niedopasowane do wersji auta), odczyt może być niewłaściwy.
Raffi
---------------------------------
Kto pod kim dołki kopie, ten jeździ na ropie ;-)

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 25 września 2017, 15:03

Ja nic nie zmienialem licznik wyglada na oryginlany co do mostu i skrzyni nie wiem


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Daniel22
Posty: 943
Rejestracja: 14 stycznia 2007, 13:58
Lokalizacja: z elektrody

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: Daniel22 » 25 września 2017, 15:11

A w którym miejscu stoi wskazówka licznika, jak auto jest na postoju? Na zerze, czy poniżej? Czasem trzeba po latach przełożyć wskazówkę :P.
Pozdrawiam

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 25 września 2017, 15:58

Powyzej przed 20


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
maciejowski
Posty: 3832
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: maciejowski » 25 września 2017, 16:58

no to pewnie ktoś wymienił most, napęd prędkościomierza, albo całą skrzynię, na wersję o innym przełożeniu, niż fabryczne i teraz jest efekt jak widać.
zegary zawsze miały takie samo 'przełożenie', chyba jedynie za wyjątkiem poldoforda, ale raz, że były tylko kwadratowe, dwa szansa ich trafienia jest żadna.

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 25 września 2017, 17:24

W ksiazce naprawy pisze iz jesli wskazowka drga to jest do wymiany czy to moze byc powodem?


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
maciejowski
Posty: 3832
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: maciejowski » 25 września 2017, 17:29

na początek przesmaruj linkę. przy okazji sprawdź, czy kwadraty na końcu nie są wyrobione, ale to mało prawdopodobne.

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 26 września 2017, 18:53

Ok jak sprawdzic jaki most i skrzynia aby doprowadzic to do przadku jakby zawyzalo nie ma problemu ale teraz przy tych ograniczeniach i zabkeraniu prawka jest to troche niebezpieczne.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
maciejowski
Posty: 3832
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: maciejowski » 26 września 2017, 21:06

przełożenie mostu masz wybite poniżej dekla. chyba, że masz poloneza przed caro, to może nie być. wtedy pozostaje odczytać z kół zębatych.
przełożenie napędu linki prędkościomierza też będzie wybite na obudowie, ale nie wiem, które było do którego mostu.
a tak poza tym, jakbyś napisał co to za polonez i z jakim silnikiem, to łatwiej byłoby coś pomóc. a najlepiej podaj początek vinu.

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 26 września 2017, 21:44

Caro plus 97 bosch


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
maciejowski
Posty: 3832
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: maciejowski » 26 września 2017, 21:56

no to obstawiam, że ktoś wrzucił skrzynię z 1.5, razem z napędem prędkościomierza, albo grzebał w zegarach i popsuł. bo dłuższego mostu do plusa, niż 3.9 nie było.

Awatar użytkownika
piotrek33
Posty: 304
Rejestracja: 03 lutego 2016, 23:48
Lokalizacja: opoczno

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: piotrek33 » 27 września 2017, 06:40

albo skrzynię biegów od kombi z mostem 4.3
jeżeli dzisiaj zrobisz coś niemożliwego, to od jutra będziesz miał to w obowiązkach...

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 27 września 2017, 07:28

Licznik byl zaplombowany wiec raczej nikt go przedemna niw otwieral


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
jacekes
Administrator
Posty: 9926
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: jacekes » 27 września 2017, 09:54

Przy napędzie prędkosciomierza, przy skrzyni biegów też była plomba?
"ale ty więcej złomów nie kupuj!"

stefanoxxx
Posty: 68
Rejestracja: 21 września 2016, 16:24
Lokalizacja: Klobuck

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: stefanoxxx » 27 września 2017, 19:12

Nie wiem nie mam kanalu jak bede zmienial,olej to sprawdze i spisze jaki mam most


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
raffi
Posty: 1370
Rejestracja: 14 lipca 2013, 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zanizanie predkosci i przebytych kilometrow.

Post autor: raffi » 28 września 2017, 17:57

Kanał niepotrzebny, stań dwoma kołami na krawężniku i spokojnie dasz radę wczołgać się pod auto i odczytać. Chyba, że auto ma obniżone zawieszenie.
Raffi
---------------------------------
Kto pod kim dołki kopie, ten jeździ na ropie ;-)

ODPOWIEDZ