wymiana sprzęgła w trucku

sprzęgło, skrzynia przekładniowa, wał napędowy, most napędowy i półosie.

Moderator: Moderatorzy

cder
Posty: 17
Rejestracja: 17 czerwca 2012, 20:53
Lokalizacja: sochaczew

wymiana sprzęgła w trucku

Post autor: cder » 20 września 2013, 19:52

Witam.
Zapadł mi się pedał sprzęgła - czyli skończyło się sprzęgło.Mam zamiar sam zrobić wymiane,i w związku z tym chciałbym się zapytać czy to bardzo skomplikowane?,czego się wystrzegać,o czym pamiętać,na co zwrócić szczególną uwagę? - bardzo bym prosił o jakieś wskazówki

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3597
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 20 września 2013, 19:58

A może pękła linka?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

cder
Posty: 17
Rejestracja: 17 czerwca 2012, 20:53
Lokalizacja: sochaczew

Post autor: cder » 20 września 2013, 20:54

nie bo łapa ta od sprzęgła przy skrzyni sama się ustawia tak jakby był wciśnięty pedał sprzęgła.

Awatar użytkownika
Bajer@#
Posty: 487
Rejestracja: 11 czerwca 2008, 12:36
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Bajer@# » 20 września 2013, 21:50

Miałem tak samo. W moim przypadku pękła sprężynka trzymająca łapę na trzpniu i łapa się wypięła, po czym pedał sprzęgła wpadł w podłogę.
Ostatnio zmieniony 20 września 2013, 21:56 przez Bajer@#, łącznie zmieniany 2 razy.
FSO Polonez 1500 LE '86

cder
Posty: 17
Rejestracja: 17 czerwca 2012, 20:53
Lokalizacja: sochaczew

Post autor: cder » 21 września 2013, 07:05

no tak ale jak wyjąć skrzynie? - czy to trudna sprawa?

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3597
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 21 września 2013, 10:31

Nie. Można nawet samemu bez kanału dać sobie radę. Przy montażu warto ustawić tarczę sprzęgła tak by trafiła bez problemu w wałek sprzęgłowy.
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

cder
Posty: 17
Rejestracja: 17 czerwca 2012, 20:53
Lokalizacja: sochaczew

Post autor: cder » 21 września 2013, 11:22

kolego a jak to zrobić? - coś zaznaczyć?, a tak w ogóle od jakich jeszcze poldków będzie pasować sprzęgło,mój to jest truck z 1996r. 1.6 i.
Ostatnio zmieniony 21 września 2013, 11:24 przez cder, łącznie zmieniany 1 raz.

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9416
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 21 września 2013, 11:48

klucze nasadowe/ kombinerki/ śrubokręt płaski się tez przyda. Nic nie zaznaczać. od poldków z silnikiem 1.6
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

cder
Posty: 17
Rejestracja: 17 czerwca 2012, 20:53
Lokalizacja: sochaczew

Post autor: cder » 21 września 2013, 12:02

czyli od jakiegoś caro będzie pasowało? - to jest to samo co w osobowych?

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9416
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 21 września 2013, 12:07

tak. to samo.
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

cder
Posty: 17
Rejestracja: 17 czerwca 2012, 20:53
Lokalizacja: sochaczew

Post autor: cder » 21 września 2013, 13:48

No więc zdemontowałem skrzynie i oto co się okazało:

łożysko nie było na łapie
łapa pęknięta - wszystko na fotkach
Czy to możliwe że problem leży po stronie łapy? - bo kilka dni przed awarią miałem już nisko pedał i podkręciłem linkę,a potem to już nawet podciągnięcie nic nie dało.
Czy w okolicy łożyska oporowego nie powinno być jakieś sprężyny odbijającej łapy?
Docisku nie ściągam bo widać że tam wszystko w porządku

Fotki:
http://www.fotosik.pl/u/cder/album/1507262

Awatar użytkownika
vazyl
Posty: 2112
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 20:18
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: vazyl » 21 września 2013, 14:38

Sprężyna odciągająca łapę jest na zewnątrz. Na skrzyni powinien być taki nadlew z oczkiem do mocowania.

MichalSW
Posty: 486
Rejestracja: 15 stycznia 2007, 08:23
Lokalizacja: Kielce

Post autor: MichalSW » 21 września 2013, 18:54

vazyl pisze:Sprężyna odciągająca łapę jest na zewnątrz. Na skrzyni powinien być taki nadlew z oczkiem do mocowania.
W tym roczniku nie ma już takiej sprężyny.

cder
Posty: 17
Rejestracja: 17 czerwca 2012, 20:53
Lokalizacja: sochaczew

Post autor: cder » 21 września 2013, 19:58

no właśnie nie ma ucha do sprężyny.Jutro wkładam skrzynie bo wyprostowałem i pospawałem tą łapę.

Awatar użytkownika
vazyl
Posty: 2112
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 20:18
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: vazyl » 22 września 2013, 09:36

MichalSW pisze:W tym roczniku nie ma już takiej sprężyny.
Prosze. Człowiek się uczy całe życie.

Awatar użytkownika
arnold
Posty: 348
Rejestracja: 14 marca 2011, 23:40
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: arnold » 22 września 2013, 14:54

cder pisze:no właśnie nie ma ucha do sprężyny.Jutro wkładam skrzynie bo wyprostowałem i pospawałem tą łapę.
zamiast kupić nową...
To ja dowcipas. Salve!

cder
Posty: 17
Rejestracja: 17 czerwca 2012, 20:53
Lokalizacja: sochaczew

Post autor: cder » 23 września 2013, 18:02

no i poldek śmiga że siemasz karolina - dziękuję wszystkim za sugestie,pozdrawiam.

ODPOWIEDZ