Alternatywna skrzynia biegów

sprzęgło, skrzynia przekładniowa, wał napędowy, most napędowy i półosie.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sempi1
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwietnia 2013, 18:11
Lokalizacja: Bydgoszcz

Alternatywna skrzynia biegów

Post autor: Sempi1 » 06 kwietnia 2013, 09:22

Witam serdecznie.
Mam przejściówkę z 91r silnik 1.5 AB po generalnym remoncie i skrzynia mi klęknęła. Mianowicie skończył się 5 bieg po ustawieniu dźwigni w jego miejscu i puszczeniu sprzęgła następuje tylko zgrzyt zębatek i to wszystko.
Ale nie o tym.
Generalnie chce wymienić całą przekładnie i moje pytanie brzmi czy można zastosować jakąś alternatywę z innymi przełożeniami?
Chodzi mi o alternatywę typu Plug&Play ponieważ nie mam warunków na przerabianie mocowań i tego typu zabawy.

Awatar użytkownika
maciejowski
Posty: 3826
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Post autor: maciejowski » 06 kwietnia 2013, 13:30

nie

Awatar użytkownika
Ambrosios
Posty: 3497
Rejestracja: 15 stycznia 2007, 13:17
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Ambrosios » 06 kwietnia 2013, 14:29

Ciezko mi sobie wyobrazic, jak mozna wykonczyc 5 bieg z tak mocarnym silnikiem, jak OHV ;) Juz predzej synchronizatory. Skoro auto jest po generalnym remoncie, to moze ktos cos spieprzyl podczas skladania? Sprawdz, czy prawidlowo dziala mechanizm zmiany biegow na skrzyni wmontowanej a potem wymontuj i znowu sprawdz.
Ostatnio zmieniony 06 kwietnia 2013, 14:30 przez Ambrosios, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3597
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 06 kwietnia 2013, 14:43

Mnie, w Felicji 1.6 właśnie 5 bieg się skończył. Objechało tryby :570:
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5322
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 06 kwietnia 2013, 15:51

Marcin125p pisze:Mnie, w Felicji 1.6 właśnie 5 bieg się skończył. Objechało tryby :570:
Jak się na 5-ce ciśnie od 40km/h. :P
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3597
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 06 kwietnia 2013, 16:09

Tak to na działkę się jeździ. Tyle że ja nie mam i nie miałem działki :P
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

autowidol
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1649
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 09:27
Lokalizacja: Czapelki, gm. Świecie
Kontakt:

Post autor: autowidol » 06 kwietnia 2013, 16:18

Używkę kupisz za 50 zł. Nie warto naprawiać.

Awatar użytkownika
Sempi1
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwietnia 2013, 18:11
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Sempi1 » 06 kwietnia 2013, 16:57

maciejowski dzięki za konkretną odpowiedź

Awatar użytkownika
Adamus
Posty: 1373
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia Elbląg

Post autor: Adamus » 01 stycznia 2014, 18:16

Mozesz wrzucic skrzynie ze starego 125p z krotka 2-jka i 3-jka, ale piaty bieg tam "nie dziala" juz fabrycznie :) Mechanizm zmiany biegow trzeba bedzie przerzucic ale to juz nie bedzie P&P...
Pozdrawiam
Adamus

sterta Polonezów

Awatar użytkownika
raffi
Posty: 1298
Rejestracja: 14 lipca 2013, 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Alternatywna skrzynia biegów

Post autor: raffi » 01 stycznia 2014, 19:58

Sempi1 pisze:Generalnie chce wymienić całą przekładnie i moje pytanie brzmi czy można zastosować jakąś alternatywę z innymi przełożeniami?
Możesz zawsze spróbować wyrwać skądś most z innym przełożeniem i w ten sposób pokombinować. Od starszych Poldków (od wąskiego caro w tył, choć CHYBA nie od trucka) powinien pasować P&P.
Raffi
---------------------------------
Kto pod kim dołki kopie, ten jeździ na ropie ;-)

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty » 01 stycznia 2014, 20:27

most trucka ma mocowanie resorów z drugiej strony

danielewicz
Posty: 742
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 18:33
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: danielewicz » 01 stycznia 2014, 20:37

nowy rok, nowy szpadel...
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

ODPOWIEDZ