napęd się skończył...:(

sprzęgło, skrzynia przekładniowa, wał napędowy, most napędowy i półosie.

Moderator: Moderatorzy

Post Reply
klepak
Posts: 15
Joined: 26 February 2008, 19:36
Location: Warszawa Żoliborz
Contact:

napęd się skończył...:(

Post by klepak »

Koledzy,

pn caro 94 na starym moście. Skończył się napęd tzn. przy próbie ruszenia słychać, że w lewym tylnym kole coś hałasuje i tyle.....Podczas holowania (bieg jałowy) także słychać ten sam głośny dźwięk - tylko lewe koło. Dodam jeszcze, że zanim skończył się napęd to raz na jakiś czas coś 'stuknęło porządnie' w moście. Jakieś pomysły? Dziękuje z góry:)

Kojack
Posts: 409
Joined: 12 January 2007, 13:26
Location: Murowana Goślina/Poznań

Post by Kojack »

Czyżby półoś się ukręciła?
BYŁ: Fiat 125p 1.5L 1983r.
przebieg: 83.000

Polonez Caro 1.4 GTI 16V 1995r.
przebieg: 165.200 km

LifeGuard
Posts: 4704
Joined: 06 January 2007, 18:15
Location: Warszawa
Contact:

Post by LifeGuard »

podlewarować tył auta, pokrecic kołami i zdiagnozować co się stało, tu wróżek na forum nie ma
Image
Image

OLO
Posts: 9157
Joined: 09 January 2007, 13:29
Location: Wawa

Post by OLO »

J..ła się półoś. Cisz sie że masz tarcze to nie zgubiłeś koła.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

klepak
Posts: 15
Joined: 26 February 2008, 19:36
Location: Warszawa Żoliborz
Contact:

Post by klepak »

zastanawiam się teraz czy jest sens to robić..........czy wyjąc co dobre i .....złom:(

Nabauab
Posts: 571
Joined: 10 January 2007, 03:14
Location: Stargard

Post by Nabauab »

klepak wrote:zastanawiam się teraz czy jest sens to robić..........czy wyjąc co dobre i .....złom:(
Sorry, ale to typowe podejście większości użytkowników Poloneza, coś padnie to wyrzucić. Na szrotach części dużo, ceny umiarkowane, jak dobrze poszukasz, chyba że to już kompletny sztrucel.
FSO Polonez Caro - 1.6 GLE 1994
Daewoo EroTico DLX 2000
Skoda Roomster 1.6 MPI 2010

santi
Posts: 1663
Joined: 09 January 2007, 21:12
Location: Lanckorona

Post by santi »

przez głupią półoś chcesz auto na złom wywalać?

Jak chcesz to za 50zł + wysyłka (do negocjacji) mam 2 półosie do wąskiego mostu, co do stanu to musiałbym sprawdzić w jakim stanie są łożyska (nie jeździłem na tych półosiach)
Nowe zajęcie obróbka CNC :D

NASTI :)

HOMZIK
Posts: 2768
Joined: 11 May 2007, 15:30
Location: Elbląg

Post by HOMZIK »

klepak wrote:zastanawiam się teraz czy jest sens to robić..........czy wyjąc co dobre i .....złom:(

Bo się tam przejade do tej Warszawy :wpale:

Jak ci się płyn w spryskiwaczu skończy to tez na złom oddasz :551:

Tak nie robi fanatyk FSO :wpale:
Motocyklowy PROJEKT 120 w przygotowaniu. Termin realizacji lato 2014 Wykonawca : Milewski, Promocja : Agencja Reklamy CONTACT, motocykle dostarcza INTER MOTORS-dystrybutor DUCATI, TRIUMPH.

www.uzyjwyobrazni.pl

Szymon
Posts: 3310
Joined: 07 January 2007, 19:54
Location: Varsovie

Post by Szymon »

Kup sobie Golfa.

klepak
Posts: 15
Joined: 26 February 2008, 19:36
Location: Warszawa Żoliborz
Contact:

Post by klepak »

Panowie! spokojnie.....mnie też serce boli:(

mam jeszcze kilka innych sztuk - autko byłoby dawcą......zresztą jest już troszkę "dojechany" ale podłubie przy nim - może będzie żył:)

Santi - dzięki za propozycję - w weekend rozbiorę i sprawdzę co mu dokładnie dolega - jeżeli to półoś to bym chętnie od Ciebie pobrał - odezwę się na pewno!

Dzięki raz jeszcze za porady!!!

rafalb
Posts: 157
Joined: 04 February 2007, 14:30
Location: gorzów / poznań

Post by rafalb »

daj fotki podłogi , i ogulnie auta to możę za cenę złomu bym łykną ( nie obiecuje ) , OC i przegląd jeszcze ważne ?
AXA Ubezpieczenia (Avanssur S.A. Oddział w Polsce) - BANDA KŁAMLIWYCH ZŁODZIEI

ostrzegam uprzejmie


" Racing is life. Anything that happens before or after is just waiting " 
                                            - Maurice Trintignant

klepak
Posts: 15
Joined: 26 February 2008, 19:36
Location: Warszawa Żoliborz
Contact:

Post by klepak »

Panowie!!! Poldek żyje !!!

Troszkę było zabawy, ale warto było!!! Ale od początku: zdemontowałem wszystko - wyjąłem półoś w dwóch częściach. Dodatkowo łożysko się rozpadło (pewnie przez holowanie z pękniętą półosią)....Po jakimś czasie druga półoś była kompletna - szybka akcja montażu i .....bez zmian.....czyli brak napędu. Po chwili namysłu przymierzyłem "nową" półoś do poskładanej w jedną część tej oryginalnej i okazało się, że ta orignalna jest dłuższa o frez (czyli jakieś 3,5-4 cm). Znalezienie tej dłuższej półosi zajęło chwilkę ale opłaciło się. Autko ruszyło wczoraj z miejsca bez problemów :D

Dzięki za Wasze sugestie - pomogły bardzo - kolejny polonez zamiast trafić na szrot jeszcze sobie pożyje!!!

przemura

Post by przemura »

Panowie, w Fiacie 125p 1.5 rozwaliła mi się tylna lewa półoś.
Czy coś takiego da rade???? :
http://allegro.pl/item475861594_polonez ... dluga.html
http://allegro.pl/item498975457_polonez ... eroki.html
Ceny dość wysokie, nie wiecie gdzie można by w Warszawie coś takiego dostać?? Pytałem w paru sklepach ale nic.
Proszę o pomoc.

OLO
Posts: 9157
Joined: 09 January 2007, 13:29
Location: Wawa

Post by OLO »

Potrzebujez półosi do wąskiego mostu. jest krótsza o 3cm od tych ze zdjeć.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

przemura

Post by przemura »

dzięki, tak też myślałem, że to nie pasuje, ciężko taką dostać, no nic będę szukał
Last edited by przemura on 05 December 2008, 12:04, edited 1 time in total.

rafalb
Posts: 157
Joined: 04 February 2007, 14:30
Location: gorzów / poznań

Post by rafalb »

witam , jakieś 100 km temu pojawił się szum dochodzący z okolic tylnego mostu , teraz auto nie chce ruszyć jak by most się zblokował

co może być przyczyną ( może brak oleju ? )
AXA Ubezpieczenia (Avanssur S.A. Oddział w Polsce) - BANDA KŁAMLIWYCH ZŁODZIEI

ostrzegam uprzejmie


" Racing is life. Anything that happens before or after is just waiting " 
                                            - Maurice Trintignant

vazyl
Posts: 2112
Joined: 07 January 2007, 20:18
Location: Przemyśl

Post by vazyl »

rafalb wrote:witam , jakieś 100 km temu pojawił się szum dochodzący z okolic tylnego mostu , teraz auto nie chce ruszyć jak by most się zblokował

co może być przyczyną ( może brak oleju ? )
Czy tak trudno podłożyć miskę i odkręcić śrubkę? Nikt z nas nie jest czarnoksiężnikiem ze szklaną kulą.

DF
Posts: 246
Joined: 19 January 2007, 22:21
Location: Wrocław

Post by DF »

I jeszcze odkręcić dekielek z tyłu i sobie obejrzeć co dzieje się w w środku ?
Ja kiedyś miałem taki przypadek, że odkręciły się śruby wewnątrz i dostały między zęby i tak skończył się żywot cichego mostu... Czasem tak blokowało, że nie można było wogóle ruszyć...

rafalb
Posts: 157
Joined: 04 February 2007, 14:30
Location: gorzów / poznań

Post by rafalb »

vazyl wrote:
rafalb wrote:witam , jakieś 100 km temu pojawił się szum dochodzący z okolic tylnego mostu , teraz auto nie chce ruszyć jak by most się zblokował

co może być przyczyną ( może brak oleju ? )
Czy tak trudno podłożyć miskę i odkręcić śrubkę? Nikt z nas nie jest czarnoksiężnikiem ze szklaną kulą.
więc czarnoksiężniku , oleju było mało ale to nie przyczyna , zatarło się łożysko na 1/2 osi
AXA Ubezpieczenia (Avanssur S.A. Oddział w Polsce) - BANDA KŁAMLIWYCH ZŁODZIEI

ostrzegam uprzejmie


" Racing is life. Anything that happens before or after is just waiting " 
                                            - Maurice Trintignant

coq

Post by coq »

Podepnę się. Ostatnio pojawił się wyciek z półosi(cieknie po obudowie hamulca(tarcze)) i most zaczął wyć podejrzewam brak oleju więc autko narazie stoi. Chcę tymczasowo uzupełnić brak oleju ale po natężeniu i sile hałasu stwierdzam że to już końcówka, teraz pytanie brzmi jak uzupełnić olej bo głowiłem sie sporo czasu i nic nie wymyśliłem...

coq

Post by coq »

Aha końcówka żywotu mostu oczywiście, autko oddam po moim trupie:P

jurek_j
Posts: 1477
Joined: 09 January 2007, 20:07
Location: FGW

Post by jurek_j »

Z boku pochwy mostu masz śrubę, odkręcasz, wlewasz i już. A czym? Strzykawką no... Możesz sobie zrobić z tubki po silikonie do pistoletu mechanicznego, wyciągniesz tłok, oszlifujesz i będzie dobrze, sprzęcior daje rady.

Z partyzantki - możesz przez wylew oleju wlać (pamiętna wymiana oleju w skrzyni biegów w Poldku, kiedy imbus nagle okazał się być za mały... :570: ) nowego. Brudna robota, dla dwóch osób zresztą.

vazyl
Posts: 2112
Joined: 07 January 2007, 20:18
Location: Przemyśl

Post by vazyl »

rafalb wrote: więc czarnoksiężniku , oleju było mało ale to nie przyczyna , zatarło się łożysko na 1/2 osi
No ba i tyle bałaganu na forum, a wystarczyło podnieść tył auta i pokręcić jednym i drugim kołem. Ale nie każdy może być czarnoksiężnikiem :P

coq

Post by coq »

słuchajcie czrnoksiężnikem nie zamierzam być, bo jak ktoś się zna na wszystkim to nie zna się na niczym... Jurek_J tak podejrzewałem , ale to nie łatwe zadanie dlatego zapytałem. Więc jeśli niema innego sposobu to jakoś musze sobie poradzić, dzięki za informacje a sprzęcior? zajebiście daje rade jak mało który:D:D 82KM może mało ale nie jeden cieć już się zdziwił przy moim.... Dzięki!

jurek_j
Posts: 1477
Joined: 09 January 2007, 20:07
Location: FGW

Post by jurek_j »

Niełatwe zadanie, to rzeźbienie podłogi w moim Fiacie, tutaj się zgodzę, ale nie wymiana oleju :). Jak chcesz, to pstryknę fotę, gdzie ten wlew jest, jednak walający się po kanale most na coś się zda...

coq

Post by coq »

gdybyś mógł to będę Ci wdzięczny...

Post Reply