Caro plus nie pali na benzynie

jednostka napędowa, układy zasilania, układ chłodzenia, układ wydechowy.

Moderator: Moderatorzy

dawka005
Posty: 5
Rejestracja: 23 stycznia 2016, 22:47
Lokalizacja: Nowogard

Caro plus nie pali na benzynie

Post autor: dawka005 » 23 stycznia 2016, 22:51

Jak w temacie , na gazie pali, jak podleje do filtra tez pali a tak to nawet nie zagada[/quote]

Junak
Posty: 85
Rejestracja: 02 sierpnia 2015, 20:14
Lokalizacja: Sulechów/Kruszuna
Kontakt:

Post autor: Junak » 23 stycznia 2016, 22:56

sprawdzałeś pompe paliwa? czyściłeś gaźnik?

Szymon
Posty: 3264
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 19:54
Lokalizacja: Varsovie

Post autor: Szymon » 23 stycznia 2016, 22:59

Jak się czyści gaźnik w GSI?

Junak
Posty: 85
Rejestracja: 02 sierpnia 2015, 20:14
Lokalizacja: Sulechów/Kruszuna
Kontakt:

Post autor: Junak » 23 stycznia 2016, 23:17

nie wiedziałem że w plusach nie było gaźnika, myślałem że wersje z gaźnikiem jakieś były w plusie

michal939
Posty: 510
Rejestracja: 01 sierpnia 2011, 13:15
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: michal939 » 23 stycznia 2016, 23:19

Junak pisze:nie wiedziałem że w plusach nie było gaźnika, myślałem że wersje z gaźnikiem jakieś były w plusie
Normy spalin wykończyły gaźniki zdaje sie w 1995 roku,a ty szukasz gaźnika w plusie :030:
-Polonez Atu Plus 1.6 GSi '98
-Polonez Caro 1.4 '96
-Polonez Atu Plus 1.4 GTi 16v '97
Obrazek

Junak
Posty: 85
Rejestracja: 02 sierpnia 2015, 20:14
Lokalizacja: Sulechów/Kruszuna
Kontakt:

Post autor: Junak » 23 stycznia 2016, 23:22

każdy się może pomylić :D w każdym razie u autora postu nie dochodzi paliwo do cylindrów, ja bym zaczął od pompy

dawka005
Posty: 5
Rejestracja: 23 stycznia 2016, 22:47
Lokalizacja: Nowogard

Post autor: dawka005 » 23 stycznia 2016, 23:27

To jest na wielopunktowym wtrysku. Gdzie on ma pompę paliwa ? Bo juz miał wcześniej ze nie raz musiałem Plakiem psiknął i palił wtedy ale teraz tylko wypali Plaka i gaśnie

Awatar użytkownika
jacekes
Administrator
Posty: 9850
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Post autor: jacekes » 23 stycznia 2016, 23:27

Primo - pompa paliwa. Jest zanurzona w zbiorniku paliwa. Dostęp przez dekiel we wnęce koła zapasowego.
Czy dostaje zasilanie? Czy słychać, że chodzi? Czy pompuje?
Potem pewnie jest jakiś filtr paliwa - drożny?
Regulator ciśnienia paliwa - też pewnie może być niesprawny.

Secundo - jaki tam masz gaz? Sekwencyjny, czy coś prostszego? Może jakiś elektrozawór, który odcina benzynę, się zepsuł, albo nie dostaje sterowania?
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2016, 23:28 przez jacekes, łącznie zmieniany 1 raz.

dawka005
Posty: 5
Rejestracja: 23 stycznia 2016, 22:47
Lokalizacja: Nowogard

Post autor: dawka005 » 23 stycznia 2016, 23:38

Gaz zwykły,pompki właśnie nie słychać a wydaje mi sie ze wcześniej cos jednak słychać było

Awatar użytkownika
jacekes
Administrator
Posty: 9850
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Post autor: jacekes » 23 stycznia 2016, 23:42

Przełącz instalację na pracę na benzynie, włącz zapłon i słuchaj. Jak nie bzyczy z tyłu auta, to albo nie dostaje zasilania, albo umarła.

Ile miałeś ostatnio paliwa w zbiorniku?

dawka005
Posty: 5
Rejestracja: 23 stycznia 2016, 22:47
Lokalizacja: Nowogard

Post autor: dawka005 » 24 stycznia 2016, 00:11

Właśnie taka sytuacja ze nic bo dopiero jak wróciłem od znajomego zobaczyłem na podwórku plamę na śniegu i to było paliwo bo bak mi sie przedziurawił ale juz go zrobiłem

Awatar użytkownika
jacekes
Administrator
Posty: 9850
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Post autor: jacekes » 24 stycznia 2016, 00:30

No to pewnie pompa. Długo chodziła na sucho?

Awatar użytkownika
maciejowski
Posty: 3829
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Post autor: maciejowski » 24 stycznia 2016, 13:58

faktycznie wygląda, że pompa się zatarła od pracy na sucho. jednak dla pewności, sprawdź wyłącznik bezwładnościowy koło aku i napięcie na wtyczce pompy.

//edit js: Macieju, dziękuję za merytoryczną uwagę, uwagę ad personam wysyłam w kosmos

:(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(: :(:
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2016, 14:10 przez maciejowski, łącznie zmieniany 3 razy.

dawka005
Posty: 5
Rejestracja: 23 stycznia 2016, 22:47
Lokalizacja: Nowogard

Post autor: dawka005 » 29 stycznia 2016, 14:36

Witajcie, wlasnie wymienilem pompe paliwa na nowa, i co ? dalej nie odpala.....nie slychac nawet zeby pompka chodzila w tym baku, co mam teraz sprawdzic bo juz sil do niego nie mam

Awatar użytkownika
jacekes
Administrator
Posty: 9850
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Post autor: jacekes » 29 stycznia 2016, 15:00

A sprawdzałeś, czy pompa dostaje zasilanie?

Awatar użytkownika
SeBa
Moderator - Technika
Posty: 3735
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 21:20
Lokalizacja: Kozienice

Post autor: SeBa » 29 stycznia 2016, 17:53

Bezpiecznik/przekaźnik wtrysku do sprawdzenia.Kostka przy pompie może mieć zgnite przewody-miernik prawdę powie. Wyłącznik wstrząsowy też można nacisnąć :)
z FSO były: 125p 1.5L '83 L74 , Polonez Caro 1.5GLE '91 L49
i Polonez Caro Plus 1.6 GSi '99 42U jest: 1.4 GTi 16V '97 86E
Auto detailing-info PW

KropaT
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2016, 08:52
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: KropaT » 09 maja 2016, 09:22

Ja tam też jestem zdania, że to coś z bezpiecznikami, niemożliwe, aby nagle samo z siebie nie funkcjonowało, dlatego w pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić właśnie to.

ODPOWIEDZ