jaki olej do poloneza.

jednostka napędowa, układy zasilania, układ chłodzenia, układ wydechowy.

Moderator: Moderatorzy

Jojo
Posty: 529
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 23:33
Lokalizacja: Bronisze

Post autor: Jojo » 19 października 2010, 21:14

Dobry olej to olej na czas zmieniany :). Ale co do Magnateca - to wole wlać lotosa o tej samej specyfiacji. Przynjmniej nie przepłacam, a dodatkowo syfu nie pozostawia w silniku
"... Dobra, jedziemy fiaciorem dalej na łowy, kaman ..." :)

Awatar użytkownika
Berek
Posty: 2168
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:04
Lokalizacja: Świdnica ( Bystrzyca Dolna )

Post autor: Berek » 20 października 2010, 18:45

A ja mam wlany Castrol GTX 15W40 High Mileage i jest git. Panewki jak grały tak grają ale się nie obracają. Silnior do 7tysia rpm sie kręci. Miód malina

Awatar użytkownika
Ambrosios
Posty: 3497
Rejestracja: 15 stycznia 2007, 13:17
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Ambrosios » 20 października 2010, 18:47

Ktory? Diesel z Merolka czy OHV? :D ;)
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.

Awatar użytkownika
Berek
Posty: 2168
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:04
Lokalizacja: Świdnica ( Bystrzyca Dolna )

Post autor: Berek » 20 października 2010, 19:47

Ambrosios pisze:Ktory? Diesel z Merolka czy OHV? :D ;)
no Ambro na boga!! Czy w MB słyszałeś panewki?? Oczywiście , że do fiata

jose
Posty: 4343
Rejestracja: 08 stycznia 2007, 18:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jose » 20 października 2010, 20:04

Berek pisze:Panewki jak grały tak grają
Mózg Ci gra, bo ma luz w czaszce:P Mówiliśmy Ci z tow. Kajetanem :P

Awatar użytkownika
Berek
Posty: 2168
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:04
Lokalizacja: Świdnica ( Bystrzyca Dolna )

Post autor: Berek » 21 października 2010, 08:48

jose pisze:
Berek pisze:Panewki jak grały tak grają
Mózg Ci gra, bo ma luz w czaszce:P Mówiliśmy Ci z tow. Kajetanem :P
Ha! Hosef w błędzie!. Teraz już grają! :D
Ostatnio zmieniony 21 października 2010, 08:49 przez Berek, łącznie zmieniany 1 raz.

Krasik
Posty: 2575
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 19:05
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Krasik » 21 października 2010, 10:25

Berek pisze: Teraz już grają!
Słuchałeś mojego jak gra? ;)
PF 125p Superleggera Veloce - suplement diety

Toma
Komisja Rewizyjna
Posty: 1092
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 18:06
Lokalizacja: Konstantynów Łódzki
Kontakt:

Post autor: Toma » 21 października 2010, 11:23

Krasik pisze:
Berek pisze: Teraz już grają!
Słuchałeś mojego jak gra? ;)
Twój nie gra.... Twój rzęzi :P
Obrazek

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 21 października 2010, 11:41

Sie zarzyna :D
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

OLO
Posty: 9116
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 21 października 2010, 12:25

Na duże zużycie oleju pomaga dobry olej.
Kolega wlewał najtańsze selektole i paliło mu 1l/100km
Zalał superolem do diesli i spadło na 1l/300km!
Wąskie caro 100%LPG 220kkm
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5367
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 21 października 2010, 12:33

OLO pisze:Na duże zużycie oleju pomaga dobry olej.
...
Zalał superolem do diesli ...
:D
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3639
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 23 października 2010, 14:22

Mój ś.p. ojciec w latach 80-tych jeździł n aTAXI i do fiata tylko superol lał. Pewnie marzył się mu mercedes diesel?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

OLO
Posty: 9116
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 23 października 2010, 18:58

Pewnei nie chciał robić remontu :)
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3639
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 23 października 2010, 19:01

Pewnie innego nie było ;)
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

OLO
Posty: 9116
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 23 października 2010, 19:06

W sumie wszystko jest lepsze od selektolu...
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 23 października 2010, 19:09

I sielektora Plus...
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

OLO
Posty: 9116
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 23 października 2010, 22:54

super plus był podobno lepszy od specjala
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

GeorgeS207
Posty: 8
Rejestracja: 25 października 2009, 16:58
Lokalizacja: Lublin

Post autor: GeorgeS207 » 23 listopada 2010, 17:49

Panowie, czy ktoś z was stosował kiedyś płukankę do czyszczenia silnika przed wymianą oleju? Czy olej Valvoline MaxLife 10W-40 należy wymieniać co 5tys.km zgodnie z informacją zawartą w zakładce "dobierz olej" na stronie producenta, czy to zwykła ściema?

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty » 23 listopada 2010, 19:51

w tak wyżyłowanej mocowo i technologicznie jednostce jak silnik polonezowski lanie czesto i wyszukanych olei jest lekka przesada (delikatnie mowiac)

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5367
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 23 listopada 2010, 22:27

GeorgeS207 pisze:Panowie, czy ktoś z was stosował kiedyś płukankę do czyszczenia silnika przed wymianą oleju? ...
Tak, ale trzeba być pewnym stanu silnika. Bo można popłynąć, finansowo.
GeorgeS207 pisze:... Czy olej Valvoline MaxLife 10W-40 należy wymieniać co 5tys.km zgodnie z informacją zawartą w zakładce "dobierz olej" na stronie producenta, czy to zwykła ściema?
Takiego babola zrobili ? Olej.
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2010, 22:30 przez leon, łącznie zmieniany 1 raz.
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

RalfFSO
Posty: 28
Rejestracja: 03 stycznia 2009, 03:28
Lokalizacja: Lubin

Post autor: RalfFSO » 27 listopada 2010, 08:45

GeorgeS207 pisze:Czy olej Valvoline MaxLife 10W-40 należy wymieniać co 5tys.km zgodnie z informacją zawartą w zakładce "dobierz olej" na stronie producenta, czy to zwykła ściema?
Przeanalizowałem właśnie etykietkę tego oleju i nie ma na niej takiej informacji, ani żaden przedstawiciel z Valvoline nie informował jakoby ten olej należałoby zmieniać co 5.000km. Natomiast jest to olej o specjalnym składzie do silników mających powyżej 100.000km przebiegu.

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5367
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 27 listopada 2010, 16:39

RalfFSO pisze:... Natomiast jest to olej o specjalnym składzie do silników mających powyżej 100.000km przebiegu.
Ta, magicznym składzie. Więcej Mo dodali, ot co.
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

Diacon
Posty: 2
Rejestracja: 27 grudnia 2010, 14:52
Lokalizacja: Lipie

Post autor: Diacon » 28 grudnia 2010, 15:23

Na valvoline raczej nikt jeszcze nie nażekał, przynajmniej ja nie spotkałem się z negatywnymi opiniami więc mozna polecić. A co do oleju w polonezie to uważam że 10w40 jest jak najbardziej wystarczający przy naszych warunkach atmosferycznych i bardzo dobrze posłuży silnikowi, oczywiście temu normalnie eksploatowanemu. W moim świętej pamięci caro rocznik92 od początku lany był 15w40, najpierw elf potem, potem mobil, dwa razy nawet przy 220tyś zalalem go castrolem magnatec10w40 ale zrezygnowałem z obaw o rozszczelnienie i lałem dwa razy high milage a potem jeszcze shell 15w40 żółty. Ostatecznie kiedy zaczął palić 3l na 10tyś zrezygnowałem z drogich oleji i z przyczyn ekonomicznych lałem lotosa i tak poldek dokulał do 340tyś, po czym odjechał na złom bo nie był już potrzebny, wszyscy mieli nowe wozy. Podstawa to dobry markowy olej i wymaina co 9-10 tyś i silnik bez problemu powinien przejechać przynajmniej 250tyś , nie wskazane są przy tak starej konstrukcji eksperymenty typu 5w30 itd, to może doprowadzić do powolnej śmierci silnika, który przy rozgrzanym oleju może mieć problemy z jego ciśnieniem. Ja osobiście teraz też stosuję 10w40 Shell do Saaba 900ng i również w tym przypadku olej ten sprawdza się dobrze, silnik jest zdrowy nie spala oleju i nie syfi go na dziwne kolory, do Forda ka1.3 gdzie silnik pamięta czasy polonezowskiego silnika leję15w40 i też jest pieknie, pamiętajmy że od lepkości ważniejsza jest jakość oleju i jego wymiana na czas, najlepszym przykładem jest kolega z caro plus i przebiegiem ponad 300tyś, który też się wypowiadał w tym temacie, pozdrawiam wszystkich.

Roofi
Posty: 19
Rejestracja: 02 grudnia 2010, 14:54
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Roofi » 30 grudnia 2010, 13:22

Ja tam zalałem LOTOS GAS 15w40 i jest tanio :)

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 02 stycznia 2011, 22:55

Roofi pisze:i jest tanio :)
Będzie brudno...:P

Roofi
Posty: 19
Rejestracja: 02 grudnia 2010, 14:54
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Roofi » 02 stycznia 2011, 22:57

Janisz pisze: Będzie brudno...:P


A to niby dlaczego ???

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 02 stycznia 2011, 23:05

Bo było tanio :D Po lotosie to jest panie tona czarnego syfu we motorze...

Awatar użytkownika
LifeGuard
Posty: 4704
Rejestracja: 06 stycznia 2007, 18:15
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: LifeGuard » 02 stycznia 2011, 23:09

widzisz jak dobrze czyści :)
Obrazek
Obrazek

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 02 stycznia 2011, 23:12

Przestań pan, bo to jest temat rzeka i zaraz jeden z drugim się zacznie napi*rdalać. Lotos to gówno, ostrzegam, że Castrol też. I koniec.

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5367
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 02 stycznia 2011, 23:30

Janisz pisze:Bo było tanio :D Po lotosie to jest panie tona czarnego syfu we motorze...
Jak po każdym tanim gównie, bo "there ain't no such thing as a free lunch".
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

ODPOWIEDZ