"klekotanie" silnika

jednostka napędowa, układy zasilania, układ chłodzenia, układ wydechowy.

Moderator: Moderatorzy

mucha
Posty: 25
Rejestracja: 27 lutego 2007, 15:07
Lokalizacja: Warszawa

"klekotanie" silnika

Post autor: mucha » 23 grudnia 2007, 19:48

Witam
Kilka miesięcy temu prosiłem Was o pomoc w rozwiązaniu problemu klekoczącego silnika (C+, GLI, Bosch). Problem udało mi się rozwiązać, więc piszę o swoich doświadczeniach.
ROZWIĄZAMIEN OKAZAŁO SIĘ PRZESTAWIENIE CZUJNIKA POŁOŻENIA WAŁU KORBOWEGO. Jest on umieszczony na ramieniu wystającym z aluminiowej pokrywy paska zębatego. Przeciełem zakończenie ramienia po prawej stronie i przesunełem czujnik o 9 mm w prawo po czym przykręciłem go do ramienia (był tam drugi nagwintowany otwór). Od tego czasu zrobiłem 6 tys km: spadło spalanie (do 10,5l/ 100km w mieście), samochód jest wyraźnie silniejszy i oczywiście po klekotaniu ani śladu.
I tu uwaga: kombinowałem z czujnikami temperatury cieczy i powietrza, temostatem, włącznikami wentylatorów chłodnicy -wszystko bez rezultatu. Po podpięciu laptopa do jednostki sterującej silnikiem i przejechaniu paru kilometrów wszystko stało się jasne!
pozdrawiam
Mucha

OLO
Posty: 9126
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 25 grudnia 2007, 22:42

mucha pisze:Po podpięciu laptopa do jednostki sterującej silnikiem i przejechaniu paru kilometrów wszystko stało się jasne!
tzn co?
Opóźniłeś zapłon - jakieś 10 stopni. Ciekawe jaki ma teraz kąt na womych obrotach. Jak masz stroba to warto sprawdzić.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

mucha
Posty: 25
Rejestracja: 27 lutego 2007, 15:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mucha » 26 grudnia 2007, 20:35

Tak, zapłon został opóźniony.
Niestety, nie posiadam stroboskopu. Nie zaobserwowałem jakichkolwiek anomalii przy pracy na wolnych obrotach zarówno przy zimnym jak i ciepłym silniku.

Herr_Flick
Posty: 316
Rejestracja: 23 stycznia 2007, 08:55
Lokalizacja: ŁÓDŹ

Post autor: Herr_Flick » 19 kwietnia 2008, 16:23

Jakby udało ci się wstawić zdjęcie, tzn wiem jak to wygląda i sam o tym myślałem ale brakło mi odwagi i przez to musze ciągle jeździć na 100oktan. Chciałbym zobaczyć twoje rozwiązanie.
MatrixMetal
Jeśli znajdzie się maniak układów scalonych to chętnie udostępnię swojego zapasowego kompa do boscha na testy w celu zmiany mapy zapłonów

Wegorz91
Posty: 349
Rejestracja: 20 stycznia 2008, 16:14
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Wegorz91 » 22 lipca 2008, 19:45

co ma czujnik położenia wału do klekotania ? I jakie to klekotanie było ?

mucha
Posty: 25
Rejestracja: 27 lutego 2007, 15:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mucha » 22 lipca 2008, 19:59

Przestawienie czujnika położenia wału spowodowało inny moment zapłonu mieszanki w cylindrach (w polonezach gli na bosch'u problemem jest źle opracowana mapa wyprzedzenia zapłonu).
popatrz takrze tu:
http://www.forum.fsoautoklub.pl/viewtop ... ght=#11034

Herr_Flick
Posty: 316
Rejestracja: 23 stycznia 2007, 08:55
Lokalizacja: ŁÓDŹ

Post autor: Herr_Flick » 04 sierpnia 2008, 09:42

Również wyciąłem ramię i przesunąłem czujnik, nie twierdzę że nagle zrobił się z niego Gran Turismo ale ponieważ zamulał na nagrzanym nie odczuwam tego teraz bo śmiało mogę deptać gdyż nic nie stuka.
MatrixMetal
Jeśli znajdzie się maniak układów scalonych to chętnie udostępnię swojego zapasowego kompa do boscha na testy w celu zmiany mapy zapłonów

Slawek
Posty: 46
Rejestracja: 23 czerwca 2011, 22:26
Lokalizacja: Biłgoraj

Post autor: Slawek » 01 lipca 2011, 21:30

Mam nadzieję że władza mnie nie zbanuje za odkop ale przerabiam ten team właśnie w moim Atu.
Dzisiaj zrobiłem przesuniecie tego czujnika (narazie prosto bez cięcia) i jakby stukowe ucichło ale silnik na wolnych obrotach trochę świrował (nierówne wolne obroty, po chwili pracy wywaliło Check Engine). Czy wy po tej przeróbce tez tak mieliście czy wszystko chodziło ok? Czy może to być wina tego że CPWK jest zbyt daleko koła pasowego?
Ostatnio zmieniony 01 lipca 2011, 21:30 przez Slawek, łącznie zmieniany 1 raz.

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 01 lipca 2011, 23:04

To Twój jest ten genialny filmik z zapier*dalaniem plusem po lesie, co pytałeś w innym wątku co tak tłucze? Kurwa, zmarnowałem 7 minut, bo myślałem, że koleś coś będzie świrował tym poldem, a tu latanie po prostych... Skandal :P

Slawek
Posty: 46
Rejestracja: 23 czerwca 2011, 22:26
Lokalizacja: Biłgoraj

Post autor: Slawek » 01 lipca 2011, 23:20

Tak to moje video, na dodatek nakręcone całkiem przypadkiem, a ze miałem to pod ręką to wrzuciłem.
Ale przynajmniej po lesie mam lepszy asfalt niż na niejednej krajówce :p
Janisz pisze: a tu latanie po prostych... Skandal :P
A na co liczyłeś :D

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 01 lipca 2011, 23:25

Na efektowne boki, pokaz driftu, jaranie laka, skoki z rampy, do tego efekty specjalne jak wypadki, pożary i wybuchy a na koniec ruchanie panny co się w tle odzywa ;) ;)
To jest kinematografia...

Slawek
Posty: 46
Rejestracja: 23 czerwca 2011, 22:26
Lokalizacja: Biłgoraj

Post autor: Slawek » 01 lipca 2011, 23:37

Pozwól że w następnym odcinku :D

P.S to nawet nie miała być kinematografia

Aaa i sorry za zmarnowanie 7 min życia :564:

Awatar użytkownika
BolimA
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1408
Rejestracja: 03 stycznia 2007, 18:25
Lokalizacja: Warszawa - Wola

Post autor: BolimA » 01 lipca 2011, 23:37

Janisz!
Renault Clio 1.6 16v '02
Jawa 350 TS '88

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 01 lipca 2011, 23:38

Co się stało Bolim?
Slawek pisze:Pozwól że w następnym odcinku :D

P.S to nawet nie miała być kinematografia

Aaa i sorry za zmarnowanie 7 min życia :564:
No, teraz mnie uspokoiłeś :D
Wybaczam...
Ostatnio zmieniony 01 lipca 2011, 23:39 przez Janisz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BolimA
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1408
Rejestracja: 03 stycznia 2007, 18:25
Lokalizacja: Warszawa - Wola

Post autor: BolimA » 01 lipca 2011, 23:48

Zasaadniczo spadlem Groka, i wylalo mi sie piwo. Wisisz mi browara.
Renault Clio 1.6 16v '02
Jawa 350 TS '88

ODPOWIEDZ