Polonez 1.6GLI nie chce zapalić dziwne objawy

Moderator: Moderatorzy

kociniak08
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2016, 21:05
Lokalizacja: Jawor

Polonez 1.6GLI nie chce zapalić dziwne objawy

Post autor: kociniak08 » 15 października 2016, 12:06

Wczoraj wybrałem się moim Poldkiem do Niemiec. Wszystko było ok zrobiłem ok 600km bezproblemowo. Dopóki nie stanąłem na stacji zatankować i już nie zapalił. Wcześniej żadnych objawów awarii nie było. Objawy po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie odpowiada i nie słychać pompy paliwa. Aku zostało wykluczone, rozrusznik także(stukałem młotkiem) bezpieczniki ok. Próbowałem zapalić na samym gazie i także to samo zero reakcji. Gdzie szukać problemu ma ktoś jakiś pomysł?

WRB
Posty: 356
Rejestracja: 16 stycznia 2007, 06:46
Lokalizacja: Lublin

Post autor: WRB » 15 października 2016, 15:29

czy po przekręceniu kluczyka zapalają się kontrolki na desce? czy po włączeniu rozrusznika przygasają? albo mało prądu- brak ładowania lub awaria stacyjki.
świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym domu.

kociniak08
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2016, 21:05
Lokalizacja: Jawor

Post autor: kociniak08 » 15 października 2016, 18:06

Tak kontrolki się zapalają, ale nie przygasały gdy kluczyk był w pozycji rozruchu. Mało prądu raczej wykluczone. Na miejsce przyjechał serwis ADAC. Podłączał pod swój aku jak również pukał w rozrusznik. Także te dwie opcje wykluczył i nie mógł pomóc na miejscu. Czyli to może być stacyjka?

sta1416
Posty: 135
Rejestracja: 08 marca 2011, 17:31
Lokalizacja: Mikołów

Post autor: sta1416 » 15 października 2016, 19:34

Kostka stacyjki. Styki się wyrobiły lub wypaliły.

kociniak08
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2016, 21:05
Lokalizacja: Jawor

Post autor: kociniak08 » 15 października 2016, 19:38

Ale na zapłon normalnie się przełącza kontrolki świecą tylko później nic się nie dzieje. Na zapłonie chyba powinienem pompę paliwa słyszeć a było cicho? Gdy mi kostka w bmw padła to kluczyk obracał się dookoła tutaj tego nie ma. Gdyby to jednak kostka jest jakiś inny sposób na odpalenie?

kociniak08
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2016, 21:05
Lokalizacja: Jawor

Post autor: kociniak08 » 15 października 2016, 19:50

Przy uszkodzonej kości na pych odpali auto?

WRB
Posty: 356
Rejestracja: 16 stycznia 2007, 06:46
Lokalizacja: Lublin

Post autor: WRB » 15 października 2016, 23:27

do elektromagnesu przesuwającego zębnik rozrusznika, dochodzi kabel od stacyjki- sprawdź czy nie spadł. sprawdź połączenia kostki włącznika stacyjki. wykręć włącznik stacyjki i sprawdź czy styki kontaktują. wciskaj wystające przyciski, I daje prąd na instalację- światła itp. II włącza zapłon i pompę paliwa a III uruchamia elektromagnes rozrusznika.
świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym domu.

ODPOWIEDZ