PROSTE PYTANIA

Moderator: Moderatorzy

jacekes
Administrator
Posty: 9988
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Post autor: jacekes »

W czeskim wynalazku krótkie gasną po wyłączeniu zapłonu, a brzęczyk i tak jest. Chyba po to, żeby nie zostawić na pozycyjnych.
"ale ty więcej złomów nie kupuj!"

CEHU
Posty: 159
Rejestracja: 01 listopada 2010, 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: CEHU »

heh praktycznie od zawsze jeżdżę włoszczyzną albo tą w polskim wykonaniu i nigdy nie spotkałem się z czymś takim jak np. w szmelcwagenie piszczy bo nie wyłączyłem świateł :553:
Gaszę motor światła się wyłączają i tyle!

leon
Posty: 5378
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon »

CEHU pisze:w szmelcwagenie piszczy bo nie wyłączyłem świateł :553:
To jeszcze nie problem, gorzej jak człek przyzwyczajony do dobrego zapomni w hitlerwagenie włączyć świateł.
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

Ambrosios
Posty: 3497
Rejestracja: 15 stycznia 2007, 13:17
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Ambrosios »

Herr_Flick pisze:Czy w Plusach był sygnał dźwiękowy informujący o włączonych światłach gdy otworzy się drzwi kierowcy i od którego roku?
W zadnym Poldku, w Plusach tez nie bylo wynalazku informujacego o nie wylaczonych swiatlach albo nie zapietych pasach.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.

michal77
Posty: 73
Rejestracja: 26 grudnia 2008, 14:27
Lokalizacja: Gorzyce k.Wodzisławia Śl.

Post autor: michal77 »

jacekes pisze:W czeskim wynalazku krótkie gasną po wyłączeniu zapłonu, a brzęczyk i tak jest. Chyba po to, żeby nie zostawić na pozycyjnych.
Ford Fiesta też tak ma, po zgaszeniu silnika zapalają się pozycyjne.
leon pisze:gorzej jak człek przyzwyczajony do dobrego zapomni w hitlerwagenie włączyć świateł.
Też mi się zdarzyło kilka razy w FF.

Miałem już kiedyś nie przyjemność z tego powodu.

Aktywowałem auto światła i jest git.
Ostatnio zmieniony 11 marca 2012, 00:08 przez michal77, łącznie zmieniany 2 razy.
Truck 1.6 LB
Obrazek

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty »

michal77 pisze:Ciekawe czemu w innych autach nie jest to tak rozwiązane.
to jest z innych markach teraz super hiper nowość

pumex
Posty: 172
Rejestracja: 13 sierpnia 2011, 11:52
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: pumex »

Czerwony kabelek w abimexie, który jest w okolicy alternatora i idzie do kompa - to jest plus od altka, czy masa? Nie mówię o tym przykręcanym na osłonie kolektora, tylko bliżej przodu samochodu :)

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty »

kuffa, a jakie kable są czerwone plus czy minus?

pumex
Posty: 172
Rejestracja: 13 sierpnia 2011, 11:52
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: pumex »

Skoro masa przy kolektorze jest pomarańczowa, to nie zdziwiłbym się gdyby w wytworze polskiej motoryzacji mogła być i czerwona. Nie chcę sfajczyć kompa to pytam dla pewności, nie wiem co to za problem.

leon
Posty: 5378
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon »

Nie przypominam sobie w Abimexie żadnego czerwonego kabelka. Zrób fotę.
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

pumex
Posty: 172
Rejestracja: 13 sierpnia 2011, 11:52
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: pumex »

Jutro zrobię. Ma końcówkę zakończoną oczkiem mniej więcej tam gdzie kable od alternatora i wchodzi razem z kablami od kompa do kabiny. Wyjmowałem silnik i niestety nie pamiętam do czego był podpięty, a nie chcę rozwalić czegoś w głupi sposób ;)

HOMZIK
Posty: 2768
Rejestracja: 11 maja 2007, 15:30
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: HOMZIK »

To jest najprawdopodobniej kabelek od kontrolki ładowania. I na 100% nie idzie do kompa. Podłącz go do miejsca w alternatorze gdzie wystaje śrubka na jakiej nakręcona jest nakrętka na klucz 10 oraz są tam podłączone inne przewody chyba dwa jeszcze. Tam ma to być. Nic nie sfajczysz.


Miejsce oznaczone jako 30. Prawdopodobnie masz inny alternator ale chodzi o to miejsce. Niekiedy jest tam nakrętka na klucz nr 8.

http://www.google.pl/imgres?q=POLONEZ+A ... r:14,s:320
Ostatnio zmieniony 18 marca 2012, 20:06 przez HOMZIK, łącznie zmieniany 2 razy.
Motocyklowy PROJEKT 120 w przygotowaniu. Termin realizacji lato 2014 Wykonawca : Milewski, Promocja : Agencja Reklamy CONTACT, motocykle dostarcza INTER MOTORS-dystrybutor DUCATI, TRIUMPH.

www.uzyjwyobrazni.pl

pumex
Posty: 172
Rejestracja: 13 sierpnia 2011, 11:52
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: pumex »

I pewnie masz rację. Dzięki ;)

HOMZIK
Posty: 2768
Rejestracja: 11 maja 2007, 15:30
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: HOMZIK »

hmm... ale kabelek od kontrolki ładowania jest zakończony wsówką typ żeński . hmm... a kabelek od ładowania aku jest zakończony oczkiem. Ale jak średnica oczka przypasi tam w to miejsce co masz pokazane, to przykręcaj i będzie git. Nic się nie zepsuje. Najwyżej auto ci się spali ;)
Motocyklowy PROJEKT 120 w przygotowaniu. Termin realizacji lato 2014 Wykonawca : Milewski, Promocja : Agencja Reklamy CONTACT, motocykle dostarcza INTER MOTORS-dystrybutor DUCATI, TRIUMPH.

www.uzyjwyobrazni.pl

pumex
Posty: 172
Rejestracja: 13 sierpnia 2011, 11:52
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: pumex »

To mnie pocieszyłeś :P jakąś końcówkę na wtyk żeński już podpiąłem obok kabli regulatora napięcia, więc to pewnie to. No nic, podpinam i zobaczymy co się stanie ;)
Ostatnio zmieniony 18 marca 2012, 20:12 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

Beauty_Limo
Posty: 76
Rejestracja: 03 stycznia 2012, 23:41
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Beauty_Limo »

Mam dwa takie pytania:
1)czy wał szedł w lini prostej w df? czy pod kątem?
2)przy jakiej temperaturze otwiera się termostat w polonezie? wymieniłem na nowy - u mnie przy 95" około i ładnie trzyma tę temperaturę nawet na postoju. (deko powyżej środka skali) nie za wysoka?
Pozdrawiam
Polonez 88', GAZ 69M 68', GAZ 51 59', Lublin 51 58' i Fiat 125p 78'

CEHU
Posty: 159
Rejestracja: 01 listopada 2010, 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: CEHU »

Beauty_Limo pisze:Mam dwa takie pytania:
1)czy wał szedł w lini prostej w df? czy pod kątem?
2)przy jakiej temperaturze otwiera się termostat w polonezie? wymieniłem na nowy - u mnie przy 95" około i ładnie trzyma tę temperaturę nawet na postoju. (deko powyżej środka skali) nie za wysoka?
Pozdrawiam
tak wał idzie w lini prostej.
Co do termostatu to raczej jest ok, kwestia jeszcze taka, jaki motor masz i na jakim osprzęcie.

Beauty_Limo
Posty: 76
Rejestracja: 03 stycznia 2012, 23:41
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Beauty_Limo »

1) a co jak nie idzie w linii prostej? od czego jest most?
2)1,5 82km.
Polonez 88', GAZ 69M 68', GAZ 51 59', Lublin 51 58' i Fiat 125p 78'

clk
Posty: 333
Rejestracja: 17 sierpnia 2008, 17:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: clk »

mam pytanko czy kanapa tylnia IG będzie pasowała do borewicza bez przeróbek ?
caro+

Serocki
Posty: 2016
Rejestracja: 15 kwietnia 2007, 16:27
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Serocki »

To zależy od mocowania jakie masz w tej kanapie groklinowej.
Poka fotkę tyłu kanapy.

clk
Posty: 333
Rejestracja: 17 sierpnia 2008, 17:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: clk »

hahaha zapomniałem ze mam bez blachy oparcie :)
caro+

Bomber
Posty: 227
Rejestracja: 15 grudnia 2008, 18:15
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bomber »

W Gsi podczas redukcji biegów pedał hamulca delikatnie się cofa. Jakaś nieszczelność w serwie?

HOMZIK
Posty: 2768
Rejestracja: 11 maja 2007, 15:30
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: HOMZIK »

Bomber pisze:W Gsi podczas redukcji biegów pedał hamulca delikatnie się cofa. Jakaś nieszczelność w serwie?
:546:

Wciśnij sprzęgło na postoju, bez pracującego silnika i zobacz czy też się cofa. Bo redukowanie biegu nie ma nic wspólnego z tym co opisałeś. Jak hamujesz silnikiem to też się cofa?
Motocyklowy PROJEKT 120 w przygotowaniu. Termin realizacji lato 2014 Wykonawca : Milewski, Promocja : Agencja Reklamy CONTACT, motocykle dostarcza INTER MOTORS-dystrybutor DUCATI, TRIUMPH.

www.uzyjwyobrazni.pl

Serocki
Posty: 2016
Rejestracja: 15 kwietnia 2007, 16:27
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Serocki »

Mi jak się cofa to znak, że już nie mogę więcej pić :563:

Bomber
Posty: 227
Rejestracja: 15 grudnia 2008, 18:15
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bomber »

Właśnie, chodzi o hamowanie silnikiem.

SeBa
Moderator - Technika
Posty: 3740
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 21:20
Lokalizacja: Kozienice

Post autor: SeBa »

normalka tez tak mam u siebie
z FSO były: 125p 1.5L '83 L74 , Polonez Caro 1.5GLE '91 L49
i Polonez Caro Plus 1.6 GSi '99 42U jest: 1.4 GTi 16V '97 86E
Auto detailing-info PW

HOMZIK
Posty: 2768
Rejestracja: 11 maja 2007, 15:30
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: HOMZIK »

hmm... aż muszę sprawdzić u siebie :551:
Motocyklowy PROJEKT 120 w przygotowaniu. Termin realizacji lato 2014 Wykonawca : Milewski, Promocja : Agencja Reklamy CONTACT, motocykle dostarcza INTER MOTORS-dystrybutor DUCATI, TRIUMPH.

www.uzyjwyobrazni.pl

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty »

co wy, kuffa - noge na sprzegle trzymacie caly czas ze takie rzeczy wiecie?

Tomek
Posty: 59
Rejestracja: 01 marca 2012, 11:24
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Tomek »

qdlaty pisze:co wy, kuffa - noge na sprzegle trzymacie caly czas ze takie rzeczy wiecie?
hahahaha
___________________________________________________________________________
dziś składałem aparat zapłonowy no i upierdzieliłem zbierak oleju- tego plastika.
Poza krzyknięciem kur. mać nic więcej zrobić nie mogłem.

Idzie to dokupić:|?
Obrazek

Może ma ktoś ze starego aparata:|?
Ostatnio zmieniony 20 marca 2012, 20:04 przez Tomek, łącznie zmieniany 2 razy.

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty »

Tomek, fuck - na hamulcu miało być :564:

ODPOWIEDZ