PROSTE PYTANIA

Moderator: Moderatorzy

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 07 czerwca 2011, 15:56

silnik stary, zaciski nowe. To koliduje ze sobą :D
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3647
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 07 czerwca 2011, 15:59

Ale wonrz nowy :P
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 07 czerwca 2011, 16:00

Ale silnik stary :!: :D
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3647
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 07 czerwca 2011, 16:01

Dla tego samochodu nowy, bo inny :P
Janisz, dzięki!
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 07 czerwca 2011, 16:08

Ja tylko opaski ze starych zapasów mam :)
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

Awatar użytkownika
jacekes
Administrator
Posty: 9937
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Post autor: jacekes » 07 czerwca 2011, 20:28

jacekes pisze:Skąd w instalacji caro mr93 wyciągnąć sygnał do pojedynczej kontrolki obu kierunków?
Grizli pisze:Z awaryjnych.Prawą i lewą stronę musisz podpiąć przed diody.
Maurer pisze:Albo z dwóch kontrolek kierunków, albo z pająka, byle przez diody.
Rozwiązałem problem bez udziału półprzewodników. Partyzancko trochę, ale działa.
"ale ty więcej złomów nie kupuj!"

sem
Posty: 127
Rejestracja: 29 czerwca 2008, 07:28
Lokalizacja: Warszawa Praga Płd

Post autor: sem » 07 czerwca 2011, 21:47

Co jest lepsze - ohv z przelotem ~100 tyś km bez remontu, czy ohv po remoncie, stojące ~4 lat, odpalone bez rozbierania silnika?

Tak, wiem, najlepiej znaleźć ohv po remoncie i bez przestojów ;)
Patrzę i milczę, to wystarczy za komentarz.

jose
Posty: 4343
Rejestracja: 08 stycznia 2007, 18:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jose » 07 czerwca 2011, 21:49

To pierwsze. W tym drugim do wymiany będą uszczelniacze zaworów, przedni i tylny simmering wału, pasek nierządu.

sem
Posty: 127
Rejestracja: 29 czerwca 2008, 07:28
Lokalizacja: Warszawa Praga Płd

Post autor: sem » 07 czerwca 2011, 21:52

Dzięki :)
Patrzę i milczę, to wystarczy za komentarz.

OLO
Posty: 9126
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 08 czerwca 2011, 11:35

jacekes pisze:Rozwiązałem problem bez udziału półprzewodników. Partyzancko trochę, ale działa.
Pomiędzy kierunki?
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 08 czerwca 2011, 13:04

sem pisze:Co jest lepsze - ohv z przelotem ~100 tyś km bez remontu, czy ohv po remoncie, stojące ~4 lat, odpalone bez rozbierania silnika?
100 tys to przeważnie czas na panewki. Wiem co mówię. Jak to jest ohv-ka z Caro po 93, to jest możliwość, ze chociaż jeszcze gładzie będzie miała zupełnie w całości. Po remoncie-hmm. narzuca się pytanie co to był za remont, kto go robił, jak, jak poskładał i z czego.
Pomogłem? :P

Awatar użytkownika
jacekes
Administrator
Posty: 9937
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Post autor: jacekes » 08 czerwca 2011, 13:29

OLO pisze:
jacekes pisze:Rozwiązałem problem bez udziału półprzewodników. Partyzancko trochę, ale działa.
Pomiędzy kierunki?
Que?
Sprawa jest o tyle nietypowa, że dotyczy fiata z silnikiem rovera i instalacją elektryczną przełożoną z szerokiego caro. Podłączałem do wiązki mr93 fiatowskie zegary i brakowało mi sygnału do kontrolki kierunków.
Nie chciałem odstawiać partyzantki z diodami, więc odstawiłem partyzantkę z zewnętrznym przerywaczem kierunków. Ominąłem mikroprocesor.
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2011, 13:30 przez jacekes, łącznie zmieniany 1 raz.
"ale ty więcej złomów nie kupuj!"

OLO
Posty: 9126
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 08 czerwca 2011, 13:35

Jeden biegun żarówki podpinasz pod lewy keidunek, drugi pod prawy. Wtedy lampka będize brać masę przez resztężarówek. Prąd na tyle mały, że nei powinien powodować śiwecenia kierunków. Aczkolwiek mrk procesor z caro może to różnie interpretować. Sprawdź z ciekawości zwykłą zaróweczką.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 08 czerwca 2011, 13:43

jacekes pisze:Sprawa jest o tyle nietypowa, że dotyczy fiata z silnikiem rovera i instalacją elektryczną przełożoną z szerokiego caro
A miałeś odkundlić SLY :P

clk
Posty: 333
Rejestracja: 17 sierpnia 2008, 17:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: clk » 08 czerwca 2011, 14:51

chce przełożyć silnik ze skrzynią do borewicza od szerokiego caro czy będę musiał coś przerabiać np. połączenie wału od skrzyni czy tylko robie pug&play :P i heja
caro+

sem
Posty: 127
Rejestracja: 29 czerwca 2008, 07:28
Lokalizacja: Warszawa Praga Płd

Post autor: sem » 08 czerwca 2011, 15:47

Janisz pisze:
sem pisze:Co jest lepsze - ohv z przelotem ~100 tyś km bez remontu, czy ohv po remoncie, stojące ~4 lat, odpalone bez rozbierania silnika?
100 tys to przeważnie czas na panewki. Wiem co mówię. Jak to jest ohv-ka z Caro po 93, to jest możliwość, ze chociaż jeszcze gładzie będzie miała zupełnie w całości. Po remoncie-hmm. narzuca się pytanie co to był za remont, kto go robił, jak, jak poskładał i z czego.
Pomogłem? :P
Średnio :P Ale dzięki za dobre chęci ;) Że ohv po 100tysiach to już kupa, albo blisko kupy, to wiedziałem. Bardziej zastanawiały mnie silniki po remoncie, ale z przestojami. Teraz już wiem, że też kupa :P Tzn - bez rozbierania się nie dowiem. A jak nie będę wiedział w jakim stanie jest silnik to go nie kupię, jak nie kupię to nie rozbiorę, jak nie rozbiorę to nie będę wiedział w jakim jest stanie i tak w kółko :P
Patrzę i milczę, to wystarczy za komentarz.

Awatar użytkownika
jacekes
Administrator
Posty: 9937
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 20:38
Lokalizacja: Poznań
Auto: kredens i brzydaal
Kontakt:

Post autor: jacekes » 08 czerwca 2011, 17:04

OLO pisze:Jeden biegun żarówki podpinasz pod lewy keidunek, drugi pod prawy. Wtedy lampka będize brać masę przez resztężarówek. Prąd na tyle mały, że nei powinien powodować śiwecenia kierunków. Aczkolwiek mrk procesor z caro może to różnie interpretować. Sprawdź z ciekawości zwykłą zaróweczką.
Nie sprawdzę, bo nie mam jak. Auto nie moje, mikroprocesora nie posiadam.
"ale ty więcej złomów nie kupuj!"

OLO
Posty: 9126
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 08 czerwca 2011, 20:11

clk pisze:chce przełożyć silnik ze skrzynią
Jeśli to gaźnikowy to 100% pasuje. Jeśli abimex - to do przekładki jeszcze osprzęt z gaźnikowego.
Jedyne co moze się różnic to sprzęgło bez skoku jałowego - jeśli w borku masz regulację linki sprzęgła na górze to masz ze skokiem jałowym, jeśli na dole to tak jak w caro - be regulacji luzu.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

clk
Posty: 333
Rejestracja: 17 sierpnia 2008, 17:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: clk » 08 czerwca 2011, 21:09

OLO pisze:
clk pisze:chce przełożyć silnik ze skrzynią
Jeśli to gaźnikowy to 100% pasuje. Jeśli abimex - to do przekładki jeszcze osprzęt z gaźnikowego.
Jedyne co moze się różnic to sprzęgło bez skoku jałowego - jeśli w borku masz regulację linki sprzęgła na górze to masz ze skokiem jałowym, jeśli na dole to tak jak w caro - be regulacji luzu.
no to lipa
caro+

OLO
Posty: 9126
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 08 czerwca 2011, 21:40

Co lipa?
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 08 czerwca 2011, 22:47

Z miodem ?
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

krawczykm
Posty: 38
Rejestracja: 01 września 2010, 17:42
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: krawczykm » 09 czerwca 2011, 00:28

Mam poloneza z silnikiem argenta 2.0 i.e DOHC czy linka gazu podpasuje z poloneza lub jakiegoś fiata. Nigdzie nie mogę dostać a trzyma się na 1/3. Pomocy?

clk
Posty: 333
Rejestracja: 17 sierpnia 2008, 17:10
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: clk » 09 czerwca 2011, 14:30

OLO pisze:Co lipa?
polonez atu + 1.6 gli
caro+

Krasik
Posty: 2575
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 19:05
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Krasik » 09 czerwca 2011, 17:37

clk pisze:
OLO pisze:Co lipa?
polonez atu + 1.6 gli
No to kolektor dolotowy ze starego musisz zostawić i aparat zapłonowy założyć. Nie ma tragedii. Alternator też stary zostawić.
PF 125p Superleggera Veloce - suplement diety

sem
Posty: 127
Rejestracja: 29 czerwca 2008, 07:28
Lokalizacja: Warszawa Praga Płd

Post autor: sem » 09 czerwca 2011, 18:57

I dołożyć elektryczną pompę paliwa. Skoro to Plus to pewnie to bosch i ma hydrauliczne popychacze zaworów i nie ma ani otworów by przykręcić pompę paliwa, ani krzywki na wałku rozrządu do napędu pompy.
Patrzę i milczę, to wystarczy za komentarz.

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 09 czerwca 2011, 19:20

krawczykm pisze:Mam poloneza z silnikiem argenta 2.0 i.e DOHC czy linka gazu podpasuje z poloneza lub jakiegoś fiata. Nigdzie nie mogę dostać a trzyma się na 1/3. Pomocy?
Z poloneza pospasuje, ale i tak szukaj oryginalnej :)
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty » 09 czerwca 2011, 20:44

w caro poswietlenei deski zapala sie po wlaczeniu pozycyjnych czy mijania?

Krasik
Posty: 2575
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 19:05
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Krasik » 09 czerwca 2011, 20:44

Zawsze jest włączone. (w szerokim)
PF 125p Superleggera Veloce - suplement diety

qdlaty
Posty: 1270
Rejestracja: 16 października 2008, 13:06
Lokalizacja: tczew

Post autor: qdlaty » 09 czerwca 2011, 20:48

dobra, to w waskim - inaczej: w takim, w ktorym nie jest na stale?

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3647
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 09 czerwca 2011, 20:50

Generalnie, w samochodach podświetlenie deski włącza się z pozycyjnymi, co wydaje mi się jest rozsądne. Jak to jest w Polonezie, nie wiem :)
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

ODPOWIEDZ