PROSTE PYTANIA

Moderator: Moderatorzy

OLO
Posty: 9125
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 05 czerwca 2011, 22:48

Ile grilli cleanery juz odpaliły :)
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5371
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 05 czerwca 2011, 22:51

Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

OLO
Posty: 9125
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 05 czerwca 2011, 22:53

z odkręceniem? Koła od pompy?
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5371
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 05 czerwca 2011, 22:55

No tak, niby proste, ale D mi wychodzi.
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

OLO
Posty: 9125
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 05 czerwca 2011, 22:59

w ZF jest pasowe na 3 śruby M6. JKC ma jedną centralną na jakis większy klucz.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5371
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 06 czerwca 2011, 00:05

No tak, nie wpadłem na to żeby policzyć śruby.
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5371
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 06 czerwca 2011, 17:00

W śrubie w JKC jest gwint prawy czy lewy ?
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

GeorgeS207
Posty: 8
Rejestracja: 25 października 2009, 16:58
Lokalizacja: Lublin

Post autor: GeorgeS207 » 06 czerwca 2011, 20:23

Jaki jest wymiar simmeringu (pod górną pokrywką) w przekładni ZF ze wspomaganiem?

Wegorz91
Posty: 349
Rejestracja: 20 stycznia 2008, 16:14
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Wegorz91 » 06 czerwca 2011, 21:13

Mam pytanie, czy pompa hamulcowa z lucasa pasuje do serwa fiatowskiego ?

Nie chce rzeźbić z nowym serwem i pedałami i stąd moje pytanie a przekładam zaciski i szukam opytmalnego rozwiązania.

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 06 czerwca 2011, 21:20

Tak.
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

Wegorz91
Posty: 349
Rejestracja: 20 stycznia 2008, 16:14
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Wegorz91 » 06 czerwca 2011, 21:51

To w takim razie spróbuje tak to podłączyć, ciekawe jak to będzie działać.

Mam jeszcze jeden problem. Moj fiat ma cięgo gazu i hydrauliczny wysprzęglik. Czy jest jakiś kompatybilny zestaw pedałów na linke gazu i linke sprzęgła ? Czy końcówka fiatów takiego zestawu nie miała ?

Wiem że można zrobić na pedałach z plusa ale z tego co się orientuje ze sprzęgłem coś tam nie gra.

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 06 czerwca 2011, 21:54

Od poloneza pasują.
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

jose
Posty: 4343
Rejestracja: 08 stycznia 2007, 18:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jose » 06 czerwca 2011, 22:00

Tak.
Bzdura.
JOZEF_STALIN pisze:Od poloneza pasują.
Bzdura nr. 2.

Awatar użytkownika
maciejowski
Posty: 3832
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Post autor: maciejowski » 06 czerwca 2011, 22:02

Tak.
jesteś pewien? :>

fuck, spóźniłem się.
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2011, 22:03 przez maciejowski, łącznie zmieniany 1 raz.

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 06 czerwca 2011, 22:04

jose, miałem zamontowaną pompę z lucasa do starego serwa. U siebie w borku. Działało to to. NIE wiem jak to było zrobione, bo sie Chrostka nie pytałem a i borka długo nie miałem.


Pedały w fiacie 125p z silnikiem poloneza, nie są pedała mi z poloneza ?
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

Wegorz91
Posty: 349
Rejestracja: 20 stycznia 2008, 16:14
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Wegorz91 » 06 czerwca 2011, 22:04

JOZEF_STALIN co do pompy to musiałem uwierzyć na słowo ale do pedałów :P to to że z poloneza pasują bez problemu to na pewno nie uwierze :P
Pedały w fiacie 125p z silnikiem poloneza, nie są pedała mi z poloneza ?
ale tam jest chyba cięgno gazu.
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2011, 22:06 przez Wegorz91, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maciejowski
Posty: 3832
Rejestracja: 25 lutego 2007, 19:08
Lokalizacja: Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
Auto: gromadka gruzów

Post autor: maciejowski » 06 czerwca 2011, 22:32

JOZEF_STALIN, ja się tam nie znam, ale tu widać zwykłą pompę, starego typu http://img74.imageshack.us/img74/8000/baliki015ep5.jpg :568:

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 06 czerwca 2011, 22:36

hmmmmm.
No to miałem "niecały" układ z Lucasa.
W takim wypadku moja wina. :!:

Rudy, jak sprawa z pedałami wygląda ? Podchodzą z poldasa czy nie ?
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5371
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 07 czerwca 2011, 00:23

JOZEF_STALIN pisze:jak sprawa z pedałami wygląda ?
Zmieniasz orientację ?
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

OLO
Posty: 9125
Rejestracja: 09 stycznia 2007, 13:29
Lokalizacja: Wawa

Post autor: OLO » 07 czerwca 2011, 07:02

Same pedały owszem. Możesz zalozyć polonezowski pedał sprżegła od lonki (czy fiatowski z końca produkcji) wywiercic otwór w ścianie grodziowej i wsporniku pedałów, zastosować podstawę serwa z gniazdem na pancerz linki sprzęgła.
Pedał gazu na linkę także da sie zamontować - wystarczy go przykręcić do wspornika. Gorzej z dostępem przy wierceniu otworów i odznaczaniu.
Cisza na morzu, cisza w armacie.
Kto się odezwie - nie jedzie w FIACIE

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5371
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 07 czerwca 2011, 13:42

Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

Awatar użytkownika
Serocki
Posty: 2016
Rejestracja: 15 kwietnia 2007, 16:27
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Serocki » 07 czerwca 2011, 13:44

Nie, masz słabą ostrość w aparacie :D
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2011, 13:44 przez Serocki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
leon
Posty: 5371
Rejestracja: 07 stycznia 2007, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Post autor: leon » 07 czerwca 2011, 13:47

Musztarda się skończyła. Zresztą to teflon był.
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.

http://www.leszekknorps.republika.pl/ekosciema.html

Obrazek

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 07 czerwca 2011, 14:05

Żeś z takiej perspektywy zrobił, że ciężko się pod tym podpisać :P

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3647
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 07 czerwca 2011, 15:03

Czy istnieje coś takiego, jak markowe (czytaj przyzwoite) opaski do węży? K.r.a, drugi raz poluzowała mi się ta sama opaska na wężu paliwowym od filtra do gaźnika :572:
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 07 czerwca 2011, 15:36

NORMA ?

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3647
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 07 czerwca 2011, 15:39

Norma ta sytuacja, czy "NORMA" - nazwa firmy produkującej opaski?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

JOZEF_S
Członek Stowarzyszenia
Posty: 9417
Rejestracja: 11 stycznia 2007, 10:59
Lokalizacja: Lublin

Post autor: JOZEF_S » 07 czerwca 2011, 15:47

Jak silnik wibruje, to i sie opaski odkręcają :D
Doświadczenie - umiem robić Nic. I nie skończyć w jeden dzień :D

SEAT - Sociedad Espaniola de Automobiles de Turismo
VAZ - Wołżański Awtomobilnyj Zawod
FIAT -Fabbrica Italiana Automobili Torino
ALFA ROMEO - Anonima Lombarda Fabrica Automobili ROMEO
TOFAS - Türk Otomobil Fabrikasi
KIA - Kyungsung Precision Industry
FSO - Fabryka Samochodów Osobowych

Awatar użytkownika
Marcin125p
Posty: 3647
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:25
Lokalizacja: Żukowo

Post autor: Marcin125p » 07 czerwca 2011, 15:48

Ale nowe żeby?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)

Janisz
Posty: 2968
Rejestracja: 10 stycznia 2007, 14:41
Lokalizacja: Warszawa k/Piaseczna k/ Złotokłosu

Post autor: Janisz » 07 czerwca 2011, 15:52

Norma-firma

ODPOWIEDZ