ovvero
Wysłany: Pią 11 Cze, 2010 15:56 Polonez 1987 - jeszcze nie przejściówka
Witam wszystkich,
odziedziczyłem poloneza po dziadku, jest to borewicz rocznik 1987, wiem że w tym roku były już przejściówki ale to jeszcze rasowy borewicz. Samochód w rodzinie od 1989 roku, ma przejechane 101 tys. km i całkiem zdrowa blacha, przez 80% czasu był garażowany. Samochód mocno zapyziały i poniszczony ale ma potencjał, mnie co prawda brak zapału, doświadczenia i środków ale musiałem go wziąć żeby nie poszedł na żyletki.
Potrzebuje waszej pomocy, gdzie w wawie jest mechanik który pomoże go uruchomić ? Przejechałem nim 350 km jednego dnia i zgasł mi pod domem przy parkowaniu w wawie i nie potrafię go juz od dwóch tygodni uruchomić. Jest iskra na kazdej świecy, świece w miarę nowe i wyczyszczone, paliwo jest, gaźniki zalewane paliwem i tez bez rezultatów. Styki w kopułce oszczyszczone, aprat zapłonowy kręci także napęd z rozrządu jest.
Gdzie dokładnie masz tego pomyloneza w tej Wawie? Jak chcesz to napisz na pw, to możemy coś pokombinować jak by mi po drodze było
A przejściówki to w 89 zaczęły wychodzić
Dzień dobry się z wszystkimi
Tomek, ze Świerklan koło Rybnika.
Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem Polskiego Fiata 125p z 1975r - pierwszy MR - jeszcze ten fajniejszy, z lampkami w drzwiach, kapslami na felgach, podłokietnikiem itd Bardzo urokliwa maszyna, w kolorze "czerwień meksykańska" chyba .
Prócz "fiaciora" mam jeszcze Chryslera PT Cruisera 2,2 CRD 2003, również bardzo fajne autko, ale oczywiście nie tak fajne jak "fiacior"
Oprócz czterech kółek mam jeszcze 3 kółka - KMZ K-750 "Kasia" - radziecki motocykl z wózkiem bocznym z 1967r
i 2 kółka - Husqvarna TE 610, obecnie chce ją sprzedać i zamienić na Junaka.
Moja wiedza z dziedziny mechaniki pojazdowej jest raczej marna, dopiero się uczę.
Jak będę miał chwilę to dorobię zdjęcia (oczywiście fiata) i dodam do profilu
Motocykl z koszem ma wszystkie wady motocykla i samochodu Ale jest fajny, prowadzi się wyjątkowo, trochę jak ciągnik - duże, ciężkie, i siedzi się wierzchem Trzeba się nauczyć, bezwładność wózka ściąga przy przyspieszaniu w prawo, przy hamowaniu w lewo, i tzreba uważać w zakrętach. Trochę brakuje przedniego prawego koła, można się wywrócić.
No i jeszcze zależy jaki to jest motocykl. Mój ma 43 lata, więc wózek z boku robi za skrzynkę narzędziową. Dziś na przykład jadąc do pracy (40km w jedną stronę) wysiadło mi ładowanie. trzeba było coś pokombinować na drodze, powiązać kabelki i dojechać. Musze zawsze mieć z sobą prostownik, obok kompa w biurze ładuję mi się akumulator, obym dojechał do domu bez świateł Awaria oczywiście wynika z mojego błędu, nie zrobiłem porządnie elektryki, bo działała (przez dwa lata). To co zrobiłem porządnie to się nie psuje
Kto nie robi porządnie ten robi dwa razy
Sorry jak pisze coś w niewłaściwym temacie, albo popełniam inne błędy, pierwszy raz jestem zarejestrowany na poważnym forum, jak co to miejcie wyrozumiałość i mnie poprawcie
Dziś na przykład jadąc do pracy (40km w jedną stronę) wysiadło mi ładowanie.
Zastanawiam sie do jakiej pracy chodzi to ladowanie, ze wysiadlo. Coraz wiecej osob robi tego typu bledy w skladni zdania. Polska jezyk trudna jezyk. Ale motorek fajny
_________________ Ford Mondeo ST200 Turnier, 2000 --> do sprzedania
FSO Polonez Caro Plus GLI, 1998 --> na czesci
FSO Polonez Caro Plus GSI, 2002 --> biorca
Mam na imię Michał, kilka dni temu stałem się posiadaczem Fiata 125p, który jest starszy ode mnie o 2 lata, a lat mam 32. Data pierwszej rejestracji 02.1976. Auto od pierwszego właściciela.
Auto nie było odpalane od 2002 roku, ale przez cały ten okres stało w suchym i ciepłym garażu, blacha zdrowa. Auto było używane jako rajdówka, nawet ma klatkę, choć dość ubogą w porównaniu z aktualnymi wymaganiami załącznika J. Prawdopodobnie będzie robione na rajdówkę, do startów w klasie historycznej. Na razie czeka mnie inwentaryzacja tego co jest, co potrzeba i dłubanina w długie zimowe wieczory. Mam nadzieję, że do przyszłego roku się z tym projektem wyrobię.
_________________ wizjoner-bajkopisarz żyjący w odrealnieniu i wyglądający non stop jakby przyćpał (Stal-Krakers) i 16letni fanatyk poloneza, sex-u w cyberprzestrzeni i frytek w McDonaldzie byli w stanie swoim podniecaniem się cokolwiek zmienić.
Wysłany: Sro 30 Cze, 2010 14:02 Witam wszystkich :-)
Witam wszystkich ,
Jestem Mariusz. Moja przygoda z motoryzacją rozpoczęła się właśnie od auta FSO. Był to niejaki poczciwy Fiat 125P 1,5 z 1987r w kolorze szarym. W obecnym czasie był to mój główny środek transportu, który stał się oczkiem w moim głowie. Jako młody człowiek (jeszcze licealista), którego pasją była motoryzacja poświęcałem mu wiele czasu i pieniędzy. Z uwagi na ekonomię, a wiadomo że 125P mało nie palił postanowiłem w nim wymienić silnik. Wybór padł na znaną jednostkę VW 1,6 Diesel. Autko sprawowało się naprawdę dobrze i przejechałem nim wiele tysięcy kilometrów. Budziło straszne zdziwienie kiedy tankowałem olej napędowy na stacji benzynowej
Z czasem jednak musiałem zmienić auto na nowsze, a nie stać mnie było na utrzymanie dwóch aut. Obecnie jeżdżę Hondą Civic gen.6 Faktem jest, że pomimo uplywu lat sentyment do aut FSO pozostał. W związku z tym obecnie planuję zakup Fiata 125P, ale teraz już tylko z pobudek kolekcjonerskich, sentymentu i zamiłowania do tych samochodów.
Witam!
Mam na imie Krzysztof, skończyłem 19 lat, mieszkam w Poznaniu na Ratajach
Jestem dumnym posiadaczem ostatniej wersji Fiata 126 z nie dużym jak mi się wydaje przebiegiem 25tys km. W najbliższych miesiącach planuje zakup "dupowozu" i wysłanie maluszka na emeryture, tzn schować go do stodoły i wyciągać głównie na zloty.
Jako miłośnik naszej motoryzacji stwierdziłem, że chciałbym pozostać przy polskim aucie.
Wybór padł na Poloneza, najchętniej Caro. Czas pokaże czy coś z tego pomysłu wyjdzie.
Na forum zarejestrowałem się z nadzieją pogłębienia mojej skromnej wiedzy na temat wyrobów FSO.
Jestem bardziej nastawiony na odbiór niż nadawanie, więc pewnie nie będe się dużo udzielał.
Pozdrawiam.
skądś kojarzę belki na tym fiacie. Całkiem nieźle wygląda ciekawe jak to trzyma się kupy ??
_________________ wizjoner-bajkopisarz żyjący w odrealnieniu i wyglądający non stop jakby przyćpał (Stal-Krakers) i 16letni fanatyk poloneza, sex-u w cyberprzestrzeni i frytek w McDonaldzie byli w stanie swoim podniecaniem się cokolwiek zmienić.
Witam wszystkich bardzo serdecznie! Co prawda nie jestem posiadaczem pojazdu FSO ale mam łódź z silnikiem FSO1500, a że lubię podłubać w jej maszynowni to chyba dobrze że tu trafiłem bo jak juź zdążyłem zauważyć są tu ludzie którzy na polskich maszynach zęby zjedli.
Jestem pasjonatem FSO, największym sentymentem darzę modele 125/126p a ostatnią generację Poloneza, czasem mam okazję jeszcze ujeżdżać i choć obecnie nie posiadam żadnego modelu tejże marki postanowiłem dołączyć do Waszego grona
Posiadam motoryzację japońską i koreańską (Hyundai Coupe '00/Mazda 626 '99) ale mam nadzieję, że w przyszłości uda mi się zakupić upragnioną 125p z lat '70.
Pozdrawiam członków stowarzyszenia do zobaczenia na zlocie - postaram się wpaść na spot warszawski. Co prawda pewnie Mazdą ale będę
Witam!
Mam na imie Krzysztof, skończyłem 19 lat, mieszkam w Poznaniu na Ratajach
Jestem dumnym posiadaczem ostatniej wersji Fiata 126 z nie dużym jak mi się wydaje przebiegiem 25tys km. W najbliższych miesiącach planuje zakup "dupowozu" i wysłanie maluszka na emeryture, tzn schować go do stodoły i wyciągać głównie na zloty.
Jako miłośnik naszej motoryzacji stwierdziłem, że chciałbym pozostać przy polskim aucie.
Wybór padł na Poloneza, najchętniej Caro. Czas pokaże czy coś z tego pomysłu wyjdzie.
Na forum zarejestrowałem się z nadzieją pogłębienia mojej skromnej wiedzy na temat wyrobów FSO.
Jestem bardziej nastawiony na odbiór niż nadawanie, więc pewnie nie będe się dużo udzielał.
Pozdrawiam.
witam!
mam na imie Daniel.jestem z Ryk.auta z FSO zawsze mnie interesowaly i jestem posiadaczem polonez 1.6GSI '99r i polonez 1.4GTI '97r
bylem w tym roku na zlocie FSOAK w LUBLINE wraz z Bodziem i seba:)
odczucia ze zlotu rewelacja,tylko szkoda ze musielismy w sobote wracac.ale napewno pokaze sie na innych zlotach.