Forum Stowarzyszenia FSOAUTOKLUB Strona Główna Forum Stowarzyszenia FSOAUTOKLUB

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Strona Stowarzyszenia FSOAUTOKLUB

Poprzedni temat «» Następny temat
stuki po prawej stronie z przodu
Autor Wiadomość
tomasz0309 

Ostrzeżeń:
 8/3/6
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 16:19   stuki po prawej stronie z przodu

Witam , posiadam Poloneza atu plus 99'. Mam pytanie: jak nazywa sie w atu plusie guma taka na 3 śrubach chyba zamocowana na wahaczu najblizej tarczy hamulcowej...? prawdopodobnie to ona bo po wczołganiu sie pod auto widziałem ze jest w kawałkach:D i strasznie stuka własnie z przodu po prawej jak jade po kostce....?

# Krasik 
Członek Stowarzyszenia

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 16:22   

To się nazywa przegub kulowy.
Ostatnio zmieniony przez Krasik Nie 07 Mar, 2010 16:22, w całości zmieniany 1 raz  

HOMZIK 
HOMZIKOWÓZ 1,6 GSI Black & White

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 16:22   

Guma? Na trzech śrubach? Guma nie jest mocowana na śrubach. Chodzi ci zapewne o sworzeń kulisty, bo tylko to jest mocowane na 3 śrubach.

Jest górny i dolny. I jeśli to ma luzy, duże luzy, to radzę bardzo szybko wymienić. Nie wymienisz to albo zabijesz siebie albo kogoś. Ewentualnie przy małej prędkości narobi bałaganu z zawieszeniem.
Prezesowski, skórzany, czarno biały fotel biurowy na 10 kółkach :-) Zapierdala po pokoju aż miło :-)

www.uzyjwyobrazni.pl
Ostatnio zmieniony przez HOMZIK Nie 07 Mar, 2010 16:23, w całości zmieniany 1 raz  

maciejowski 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 16:23   

guma to tylko osłona, stuka sworzeń wahacza. wymień go czym prędzej bo będziesz szukał koła w polu.
Ostatnio zmieniony przez maciejowski Nie 07 Mar, 2010 16:24, w całości zmieniany 1 raz  

tomasz0309 

Ostrzeżeń:
 8/3/6
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 16:25   

a nie wiecie po czym poznac czy to górny czy dolny ma luzy??

HOMZIK 

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 16:30   

Jedź do mechanika, i powiedz że chcesz wymienić sworzeń kulisty dolny lub górny. Niech sprawdzi przy okazji wszystkie luzy w całym zawieszeniu.

To samo możesz zrobić na stacji diagnostycznej i tam zrobią ci to dokładniej. Potem wymień to wszystko co ma luzy bo narobisz bałaganu sobie i innym.

Poza tym w warunkach domowych potrzeba jest dwóch osób do sprawdzania luzów. Jesli się nie znasz na mechanice, a tak chyba jest to sobie z tym nie poradzisz.

IGNOROWANIE NIEPOKOJĄCYCH DŹWIĘKÓW W ZAWIESZENIU PRZEDNIM, I IGNOROWANIE LUZÓW W TYM ELEMENCIE ZAWIESZENIA JAKIE TY MASZ NAJPRAWDOPODOBNIEJ DO WYMIANY PRZY PRĘDKOŚCI 100 KM/h DOPROWADZI DO TRAGEDII. NIE WSPOMNE O INNYCH KOŃCÓWKACH UKŁADU KIEROWNICZEGO.
Prezesowski, skórzany, czarno biały fotel biurowy na 10 kółkach :-) Zapierdala po pokoju aż miło :-)

www.uzyjwyobrazni.pl
Ostatnio zmieniony przez HOMZIK Nie 07 Mar, 2010 16:35, w całości zmieniany 2 razy  

tomasz0309 

Ostrzeżeń:
 8/3/6
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 16:32   

i czy ten wydymany sworzeń ma takie objawy?? (stuki na dziurach i kostce) ??

tomasz0309 

Ostrzeżeń:
 8/3/6
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 16:33   

wydaje mi się ze dam bo nie pierwszy raz bede leżał pod autem ;]

jackers_ea 

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 17:57   sworzeń kulisty wahaczy w Polonezach

tomasz0309 napisał/a:
i czy ten wydymany sworzeń ma takie objawy?? (stuki na dziurach i kostce) ??

Czytaj kolego z uwagą Homzika bo ma wiedzę niezaprzeczalną i nie wypowiadaj się bo jesteś "zielony" zupełnie.Sprawdż na diagnostyce górne i dolne - lewe i prawe i niech ci Pan mechanik napisze na kartce,które sworznie do wymiany.zapytaj co lepiej zrobić ,wymienić caly wahacz /sprawdzic tuleję met-gum/ czy wystarczy sam sworzen.Sworznie były łączone z wahaczem na nity.Przy wymianie można zciąć nity i przykręcić na śruby/odpowiednie! /Na ogół częściej wysiadaja dolne wahacze. Jak kto ma trochę wiedzy i mozliwości to można w garażu

maciejowski 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 22:13   

jackers_ea napisał/a:
Czytaj kolego z uwagą
a ty czytaj z uwagą datę postu, na który odpowiadasz. :568: poza tym kolega tomasz0309, będzie miał chyba mały problem z odczytaniem twojego postu. :570:

HOMZIK 

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 22:56   

:570: Ja mam wiedzę niezaprzeczalną? :551: Ło chłopie, toś mi posmarował :564: masz browara :564: Przeca ja "głupi" :D jak but pospolity :570: :564: :547:

www.uzyjwyobrazni.pl
Ostatnio zmieniony przez HOMZIK Czw 01 Lip, 2010 22:58, w całości zmieniany 1 raz  

Marek Bogdan Kaszynski 
Marek K.

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010 21:19   

[quote="HOMZIK"

IGNOROWANIE NIEPOKOJĄCYCH DŹWIĘKÓW W ZAWIESZENIU PRZEDNIM, I IGNOROWANIE LUZÓW W TYM ELEMENCIE ZAWIESZENIA JAKIE TY MASZ NAJPRAWDOPODOBNIEJ DO WYMIANY PRZY PRĘDKOŚCI 100 KM/h DOPROWADZI DO TRAGEDII. NIE WSPOMNE O INNYCH KOŃCÓWKACH UKŁADU KIEROWNICZEGO.[/quote]
Święta prawda, mój dupowozik przy 30km/h w zakręcie (dobrze że odludzie) stracił tor jazdy,że miałem filar wiaduktu przed oczami. Dobrze że na strachu się skończyło, ale przód do góry i po 18kkm 2 szt przegubów do wymiany. Dziwne że stuków nie wyczułem i czy było to przyczyną czy następstwem najechania na krawężnik trudno powiedzieć.

Odpowiedz do tematu