Witam, zacznę od tego że od początku jak kupiłem swojego Poloneza to w granicach 60 - 80 km/h wskazówka od prędkościomierza drgała tak na +/- 5 km/h, poniżej 60 km/h i powyżej 80 wszystko było ok. Niedawno właśnie wszystko padło i teraz nic nie pokazuje.
Pierwsza myśl to linka zatem kupiłem nową, dobre pół godziny wymienione (jeszcze miałem plomby tam przy skrzyni) wiec pora na test - ruszam i nic... Mysle sobie hmmm może popsute zegary wiec starą linke w zegary, recznie zakrecilem i skacze wiec zegary spoko.
Okazalo się ze padła mi przekładnia ponieważ auto unieruchomione stoi a można kręcić na dole tą koncowka od przekładni co jest raczej nie logiczne. Poprzeglądałem forum i zaznajomiłem się z asortymentem przekładni i nie wiem.
Nie wiem jaką mam kupić gdyż nie mogę sobie pozwolić na zdemiontowanie starej, zostawienie wszystkiego rozbebeszonego kombinowania przekładni zatem pytanie do Was drodzy forumowicze - jaka przekładnia jest w aucie:
Polonez Atu Plus, rocznik 1998, 1.6 GLI ABIMEX, skrzynia 5 biegowa, numer ramy zaczyna się SUPB30CEH.....
Może ktoś z Was wymieniał już w takim aucie to wie.
Pytanie 2 to czy jak odkręce od dołu 4 śruby mocujące skrzynię do ramy samochodu to dam rade nagiąć cały układ silnik-skrzynia na poduszkach silnika żeby to wyciągnąc nie rozwalajać przy tym chłodnicy i węży od chłodnicy ?
_________________ __________________________________
Polonez Atu Plus 1.6 GLi 1998
YZF 1000R Thunderace
Coś sie na pewno opuści.
I teraz musisz wiedzieć że:
Przekładnie we wszystkich polonezach sątakei same , ale
RÓŻNIĄ SIĘ MAŁYM KÓŁKIEM ZĘBATYM
Więc albo trafisz takasamą przekładnię (do mostu 3,9 - silniki 1.6) albo dowolną i przęłożysz kółko. Ale jak jest mocowane to nei wiem.
_________________ "Muzyka to najlepszy lek,
ona jest jak w długiej trasie 4 bieg"