fiat
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 18:22 podniesienie nadwozia do góry 20-30 cm - JAK TO ZROBIĆ ?
Witam,
Mam 125p pick-up z 78r. jeszcze w zupełnie niezłym stanie.
Od lat chodzi mi po głowie pomysł żeby go podnieść do góry.
Czy ktoś przerabiał taki temat z naszymi produktami z FSO ?
Czy można to zrobić we własnym zakresie, czy potem trzeba jakieś zaświadczenie, badanie, czy może przed całym zabiegiem trzeba coś formalnie załatwiać ?
Generalnie moje pytanie jest natury technicznej. Wiem, że można go trochę podnieść na sprężynach i resorach ale mnie chodzi żeby był jeszcze wyżej.
Gdzieś tu na forum jest polonez taki wysoki. Nie wiem jak to zostało wykonane.
pozdrawiam wszystkich dumnych entuzjastów naszej rodzimej motoryzacji.
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 20:36 Re: podniesienie nadwozia do góry 20-30 cm - JAK TO ZROBIĆ ?
fiat napisał/a:
Witam,
Mam 125p pick-up z 78r. jeszcze w zupełnie niezłym stanie.
Od lat chodzi mi po głowie pomysł żeby go podnieść do góry.
Czy ktoś przerabiał taki temat z naszymi produktami z FSO ?
Czy można to zrobić we własnym zakresie, czy potem trzeba jakieś zaświadczenie, badanie, czy może przed całym zabiegiem trzeba coś formalnie załatwiać ?
Generalnie moje pytanie jest natury technicznej. Wiem, że można go trochę podnieść na sprężynach i resorach ale mnie chodzi żeby był jeszcze wyżej.
Gdzieś tu na forum jest polonez taki wysoki. Nie wiem jak to zostało wykonane.
pozdrawiam wszystkich dumnych entuzjastów naszej rodzimej motoryzacji.
Polonez, którego tu widziałeś, to najprawdopodobniej Analog. To jest wydumka fabryczna, jeden z prototypów.
Co do podniesienia Fiata - z tyłu jest to nawet wykonalne. Można dać most od trucka, który ma mocowania resosów "na górze" pochwy i jescze przeklepać resory.
Z przodu - ciężko powiedzieć. Pewnie nie obyłoby się bez przeróbki belki zawieszenia i mocowania wahaczy, na przykład opuszczenia ich jakiś poziom niżej.
Kolejny k... agent ktoremu sie nie chce nawet w google poszukac czy do ksiazki zajrzec a jedyne co umie, to zadac pytania na forum i poczekac az mu ktos wszystko od A do Z napisze po kolei a najlepiej zrobi za darmo...
_________________ Ford Mondeo ST200 Turnier, 2000 --> do sprzedania
FSO Polonez Caro Plus GLI, 1998 --> na czesci
FSO Polonez Caro Plus GSI, 2002 --> biorca
fiat
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 21:35
kolego Ambrosios,
jeżeli masz taką książkę to chętnie bym do niej zajrzał - oczywiście jak rozumiem nie "za darmo",
natomiast google nic konkretnego nie pokazują,
myślę, że na tym forum są osoby, które właśnie w tym temacie są w stanie napisać więcej od ciebie.
Człowieku, widze, że nie bardzo ogarniasz temat, więc opisanie na forum niewiele da, jeżeli nie kminisz nawet co to był analog i jak był zrobiony oraz jak się takie rzeczy w ogóle wykonuje... Nie mówiąc już o celu i sensie.
Ale może my tutaj prezentujemy zbytni pesymizm.
Tu masz fachowe forum i na pewno Ci pomogą: http://fiat125p.mojeforum.net/
jeżeli masz taką książkę to chętnie bym do niej zajrzał - oczywiście jak rozumiem nie "za darmo", natomiast google nic konkretnego nie pokazują, myślę, że na tym forum są osoby, które właśnie w tym temacie są w stanie napisać więcej od ciebie.
1. Wpisz w google "polonez analog"
2. Zajrzyj na dowolna strone o historii FSO
3. Przejrzyj nasze forum FSO - uzyj wyszukiwarki
4. Kup dowolna ksiazke o historii FSO
5. Odwiedz muzeum przy Filtrowej w Wawie.
_________________ Ford Mondeo ST200 Turnier, 2000 --> do sprzedania
FSO Polonez Caro Plus GLI, 1998 --> na czesci
FSO Polonez Caro Plus GSI, 2002 --> biorca