Wysłany: Nie 31 Sty, 2010 16:36 DF- regeneracja zacisku
Witam
Szybkie pytanie- przy wkładaniu tłoczka do zacisku(po wymianie uszczelniacza) smarujemy powierzchnie jakimś smarem lub oliwką, czy wpchamy na sucho??
Smarem do tłoczków smarujemy.
Na początku gładź tłoczka wystarczy lekko natłuścić, żeby się ładnie zaczął wślizgiwać. Potem jak już trochę wejdzie można dać tego więcej.
Ja tak robie i jest git.
Smar do tłoczków, pasta do tłoczków, brejk-pasta czy coś, w każdym razie przeważnie w nie wiedziec czemu niebieskich małych tubeczkach ze szpiczastym dozownikiem Dostepne w kazdym motoryzacyjnym zazwyczaj...
A to już przypadek losowy, bo los chciał, że na ładne kilka zacisków, które sobie składałem, nie stało się tak ani razu. Ale o ile pamiętam, u Troola jak składaliśmy na "gumkach" z giełdy to spuchli byli oni właśnie.
ano fakt, u Kaima pisze ze nie wolno czyscic zadnym rozpuszczalnikiem i olejem tylko płynem FIAT LDC . Chyba posmarowanie dot-4 na wcisk bedzie najleprzym pomysłem
jescze raz dzieki za info
Pytanie mam. Ciekł mi cylinderek hamulcowy w tylnym kole ( system lukas).
Szczęki były praktycznie mokre od płynu. Wytarłem je do sucha.
CZY JEST JAKIŚ PREPARAT JAKI SPOWODUJE ICH PRAWIDŁOWE DZIAŁANIE PO TYM JAK ZOSTAŁY SOLIDNIE ZAMOCZONE PŁYNEM HAMULCOWYM?
Chodzi mi o to czym to przemyć? Czy trzeba wymieniać na nowe?
_________________ Polonez 1,6 GSI White color.
Yamaha FJ 1200 Mechaniczny orgazm.
Rower, "góral" kupiony z przeceny.... do odchudzania.
Prezesowski, skórzany, czarno biały fotel biurowy na 10 kółkach Zapierdala po pokoju aż miło
Chemia z liceum sie klania. Wystarczylo sprawdzic w sieci jaki jest sklad plynu hamulcowego. Jest to glownie glikol etylenowy i propylenowy - jak nazwa wskazuje to alkohol. Najprosciej wiec bedzie go rozpuscic i zmyc innym alkoholem, lzejszym i w mniejszym stezeniu, np. zwyklym plynem do szyb. Sama powierzchnie traca szczek po osuszeniu przetarlbym lekko i rownomiernie papierem sciernym. Jezeli cokolwiek zostanie, to wyparuje po serii mocniejszych hamowan.
_________________ Ford Mondeo ST200 Turnier, 2000 --> do sprzedania
FSO Polonez Caro Plus GLI, 1998 --> na czesci
FSO Polonez Caro Plus GSI, 2002 --> biorca
Prezesowski, skórzany, czarno biały fotel biurowy na 10 kółkach Zapierdala po pokoju aż miło
Ja się mogę podzielić, zwłaszcza, że nie jestem od dzielenia się tym, bo nie moje, ino przypomniało mi się jak niewinne zużyłem 2 opakowania tego szpecyfiku do mycia bloku, z czego jedno chyba z prywatnych zasobów i Spajki był niepocieszony z powodu tej straty
Na pocieszenie, pamiętam, wznieciłem wtedy mały pożar na stole
_________________ "A kto kierowcą kur*wa jest?!"
Ostatnio zmieniony przez Janisz Wto 16 Mar, 2010 17:23, w całości zmieniany 1 raz
przyjedz na szmate, Renault polska sponsoruje nam płyny do mycia szczęk i mamy tego pod dostatkiem
To zapakujcie w paczuszkę ze dwie butle i na adresik do mnie a ja wam wyślę dwie butle duże WD 40
SPAjK napisał/a:
wszystko to łapie, nitro, benzyna ekstrakcyjna
Benzyna ekstrakcyjna tego nie czyści, sprawdziłem. Rozmazuje tylko
Rozpędzę się do normalnej prędkości 50 km/h i zahamuje ostro. Potem zaznaczę linie w jakim miejscu był przedni zderzak i POSTAWIĘ TAM JANISZA.
Ba, dam Janiszowi nawet metr marginesu do przodu.
Potem odłączę tylne heble jak to Janisz określił i wykonam tę samą czynność z rozpędzaniem i hamowaniem
Janisz, postawię ci krate browara jak mój zderzak cię nie dotknie
Płyn to nie, ale przypaliłem troszke to lut lampą i na razie kilka razy na ręcznym przez 300 m jechałem. Myślę że będzie ok
A widziałeś wieloryba w PUCHACZU albo PIRACIE ? To jest dopiero "BEZPIECZNE" jak muszę cały balast wypierdalać jak chce korka wykręcić albo pętle zapętlić
A Janisz na masce to pikuś. Mam anty Janiszowe wycieraczki
A najlepsze jest to że machinery latające są pomalowane na moją modłę Cała masa czarnych pasków